Mobilii vor avea aproape 30 mil. clienti, in 2011

Serviciile de telefonie mobila din Romania vor avea cu 68% mai multi clienti in urmatorii patru ani, ajungand la 29,5 milioane de utilizatori in 2011, fata de 17,5 milioane de utilizatori anul trecut, in conditiile in care populatia Romaniei este de 21,8 milioane locuitori, potrivit unui studiu IDC.

IDC preconizeaza ca serviciile de telefonie fixa vor pierde16% din clienti in decursul aceleiasi perioade, estimand pentru 2011 un numar de 3,5 milioane de clienti comparativ cu 4,2 milioane anul trecut. Numarul conexiunilor la internet de mare viteza (broadband) se va tripla pana in 2011, cand vor exista trei milioane de conexiuni.

Valoarea pietei de telecomunicatii din Romania a fost in 2006 de 3,4 miliarde de dolari, potrivit declaratiilor directorului de cercetare in telecomuncatii al IDC, Madalin Lazarescu. Companiile din sectorul telecomunicatiilor mobile au cheltuit anul trecut 2,2 miliarde de dolari. Valoarea cheltuielilor inregistrate in Romania anul trecut pentru solutii de telefonie fixa este estimata de IDC la 700 de milioane de dolari, iar cheltuielile pentru solutii broadband este apreciata la 110 milioane de dolari.

Dominata in cea mai mare parte de trei jucatori, piata comunicatiilor electronice din Romania va continua sa creasca intr-un ritm de 20% anual.

Primii trei jucatori din industria telecomunicatiilor au afaceri de peste 3 miliarde de euro, fata de 2,5 miliarde de euro, cat au generat anul trecut Orange, Vodafone si Romtelecom, insa intr-o alta ierarhie pe podiumul telecomului romanesc. Astfel, liderul din 2005 al pietei locale de comunicatii electronice, RomTelecom, a coborat anul trecut pe pozitia a treia, cu venituri in scadere, de 894,5 milioane de euro, fiind depasit de cei doi grei mobili de pe piata romaneasca, Orange si Vodafone.

Asa cum era de asteptat, Orange si Vodafone Romania au raportat fiecare pe 2006 venituri de peste un miliard de euro si, mai mult, companiile-mama ale celor doi operatori au inclus diviziile din Romania pe lista pietelor cu cele mai ridicate rate de crestere din ultimii ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri