"Problema gasirii unui partener strategic s-a terminat si lasa loc altor preluari", a spus un analist de la HSBC din Atena, Vangelis Karanikas, citat de Reuters. "Acest lucru aduce in atentie problema unei achizitii a detinerii minoritare la Cosmote", a adaugat acesta.
OTE detine, in prezent, aproximativ 67% din subsidiara de telefonie mobila Cosmote iar directorul Panagis Vourloumis a spus ca ia in considerare posibilitatea de a ridica detinerea OTE in cadrul Cosmote la 100%, pentru a compensa veniturile in scadere.
Grecia a cautat un partener pentru OTE, pentru a ajuta compania sa concureze pe o piata libera si sa se extinda in strainatate, insa a intampinat dificultati, deoarece guvernul a insistat sa mentina controlul asupra conducerii companiei.
Opozitia sindicatelor si practicile rigide de angajare, care dateaza de cand OTE era in intregime detinuta de stat, au contribuit la indepartarea potentialilor investitori, pe fondul temerilor de stagnare a cresterii companiei.
Compania a reusit, printr-un spin-off al filialei Infote si datorita aprobarii, din partea UE, pentru planurile guvernului, de a transfera o detinere de 4% catre fondul de pensii al OTE, pentru o schema de finantare voluntara, sa-si duca mai departe planurile de expansiune, fara ingreunari din cauza restrictiilor guvernamentale, sustin analistii.
Vourloumis a spus, in cursul acestui an, ca planurile de a fac o achizitie in cadrul Cosmote a fost amanat din cauza planurilor guvernului, de a vinde o parte din OTE si de a cauta un partener.
"OTE poate beneficia de banii care i-au ramas dupa aprobarea UE si din vanzarea Infote si sa-i foloseasca pentru Cosmote", a spus acesta.
Actiunile Cosmote s-au apreciat, joi, cu 4,2%, pana la 22,62 euro pe unitate la bursa din Atena.
Vanzarea a aproximativ 52,5 milioane de actiuni OTE, evaluate intre 20,80 si 21,40 de euro pe unitate a fost suprascrisa si pretul a fost fixat in partea de sus a intervalului, au spus surse apropiate afacerii, ceea ce inseamna castigarea a aproximativ 1,1 miliarde euro pentru guvern.
Grupul OTE isi mai desfasoara activitatea in Romania, Bulgaria, Macedonia si Albania.
In Romania, OTE a cumparat, in 1998, 35% din actiunile Romtelecom, plus uzufrunct (darea spre administrare) pentru inca 16%. OTE a devenit actionar majoritar al Romtelecom in ianuarie 2003.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: