Vanzarile totale inregistrate de Motorola au crescut de la 8,6 miliarde la doar 8,7 miliarde de dolari (de la 6,25 la 6,32 de miliarde de euro), mult sub estimarile companiei de 9,4 miliarde de dolari (6,83 miliarde de euro).

Motorola a livrat intre 35 si 36 milioane de unitati in al doilea trimestru, fata de cele 45,4 milioane de telefoane mobile livrate in trimestrul precedent. Unii analisti estimeaza ca Motorola ar putea pierde pozitia secunda in favoarea producatorului Samsung Electronics, a carui vanzari s-ar situa la cel putin 37 de milioane de mobile livrate in aceeasi perioada.

“Nivelul unitatilor vandute s-a situat chiar sub cel mai pesimiste asteptari”, a precizat Lawrence Harris, analist al Oppenheimer, care estimase un numar de 44 de milioane de livrari. “Ceea ce vrem sa vedem sunt produse, nu doar costuri mici de productie”, a adaugat acesta.

“Ne asteptam la un semestru neprofitabil, dar se pare ca e mult mai ingrijorator decat atat”, s-a exprimat Mark McKechnie, analist al American Technology Research.

Citeste si:

Rivalii Nokia si Samsung castiga cote de piata prin introducerea de noi produse. Inca de la lansarea best-sellerului Razr, Motorola incearca sa creeze un nou model care va replica succesul acestuia si va putea candida impotriva noii vedete de pe piata, Apple iPhone.

Nokia conduce detasat pe piata telefoanelor mobile, majorandu-si vanzarile cu 36%, in timp ce Motorola a inregistrat o scadere cu 18% a cotei de vanzari, potrivit companiei de cercetare Strategy Analytics.

Anuntul privind pierderile inregistrate a creat presiuni asupra directorului general Ed Zander, conjunctura nefavorabila putand, intr-adevar, sa determine restructurari cerute de majoritatea investitorilor, soldate chiar cu demiterea acestuia, a declarat James Faucette, analist al Pacific Crest Securities.

Reprezentantii Motorola au refuzat sa comenteze posibila demitere a executivului Ed Zander. Zander va ramane presedintele si directorul general al companiei Motorola, continuand sa asiste managementul pentru a restaura profitabilitatea afacerii producatoare de telefoane mobile, s-a pronuntat purtatoarea de cuvant a companiei, Jennifer Erickson. In schimb, Motorola a numit un nou presedinte pentru divizia de telefoane mobile in persoana lui Stu Reed, fost vice presedinte al lantului de distributie din cadrul aceleiasi companii.