Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va alege prin licitatie publica un furnizor care va avea obligatia de a pune la dipozitia utilizatorilor de servicii de telefonie un registru al abonatilor si un serviciu de informatii privind abonatii.

ANRCTI a supus luni spre consultare publica un proiect de decizie care contine regulile pe baza carora Autoritatea va desemna un furnizor de serviciu universal care va avea obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor de servicii de telefonie un registru al abonatilor si un serviciu de informatii privind abonatii, care va include numerele de telefon si anumite date de identificare ale abonatilor tuturor furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului.

Perioada minima de desemnare a furnizorului este de doi ani.

"In prezent, in Romania, dreptul utilizatorilor finali de a avea acces la acest tip de registre si servicii de informatii, drept instituit de directiva comunitara care reglementeaza serviciul universal in sectorul comunicatiilor electronice, nu este satisfacut prin mecanismele comerciale specifice unei piete concurentiale", se arata intr-un comunicat al ANRCTI.

Proiectul de decizie stabileste forma registrului abonatilor ce va fi realizat de catre furnizorii de serviciu universal. Astfel, acestia vor avea obligatia de a pune registrul abonatilor la dispozitia utilizatorilor finali pe o pagina de internet, avand totodata posibilitatea de a furniza un asemenea registru in forma tiparita, in conditiile pietei.

Abonatii vor avea dreptul de a decide, in mod gratuit, asupra includerii numerelor de telefon, a datelor de identificare si a categoriilor de date ce urmeaza a fi incluse in registru. Totodata, aceste date vor putea fi verificate, rectificate sau eliminate la cererea abonatilor, in mod gratuit.

Proiectul poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate pot sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pina la data de 16 august.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Vodafone, venituri de 232 milioane de euro in trimestrul trei