Intel si-a majorat profitul cu 44% in al doilea trimestru

Producatorul mondial de microprocesoare pentru calculatoare, Intel, a anuntat cresterea cu 44% a profitului pe trimestrul al doilea al anului curent, datorata mai ales cererii si vanzarilor ridicate de laptop-uri, informeaza editia online a International Herald Tribune.

Profitul net s-a majorat pana la 1,28 de miliarde de dolari (aproximativ 930 milioane de euro) de la cifra inregistrata anul precedent, de 885 de milioane de dolari (642 milioane de euro), au declarat oficialii companiei Intel, din Santa Clara, California.

Veniturile au totalizat cu 8,4% mai mult, ridicandu-se la 8,68 miliarde de dolari (6,3 milioane de euro), aceasta fiind prima crestere importanta, incepand din 2005 incoace.

Vanzarile au intrecut asteptarile analistilor, Intel optand pentru introducerea chip-urilor performante, de mare viteza, vanzarea diviziilor sale aflate in pierdere si reducerea numarului de angajati cu peste 10.000, potrivit declaratiilor presedintelui Intel, Paul Otellini.

“Veniturile vor creste vertiginos in al doilea semestru al anului 2007”, a precizat Graham Tanaka, presedinte al Tanaka Capital Management din New York, care detine actiuni la Intel.

Actiunile Intel au crescut cu 38 de centi, ajungand la 26,33 de dolari (19,10 euro) la bursa din New York, inainte de anuntarea propriu-zisa a veniturilor. Stocul companiei a castigat 30% in acest an, propulsand gigantul Intel pe locul al patrulea ca performante realizate, conform Dow Jones Industrial Average.

Analistii apreciasera vanzari de 8,54 miliarde de dolari (6,2 miliarde de euro), potrivit estimarilor unui sondaj realizat de Bloomberg. In aprilie, compania a estimat vanzari intre 8,2 si 8,8 miliarde de dolari (aproximativ intre 6 si 6,38 miliarde de euro).

Intel, a caror rezultate sunt percepute ca un indicator pentru cererea de calculatoare si alte componente hardware, este furnizorul principal de microprocesoare a peste 70% din PC-urile din intreaga lume.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri