Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila din Romania dupa numarul de clienti, a anuntat o crestere a veniturilor din servicii cu 26,8% pe al doilea trimestru fiscal al anului 2007-2008, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, venitul mediu pe utilizator (ARPU) a inregistrat o crestere pana la 15,7 dolari, fata de 14 dolari inregistrati la sfarsitul primului trimestru fiscal al anului. Astfel, de la sfarsitul lunii martie si pana la 30 iunie, ARPU avut o crestere de 12,1 procente.

Vodafone Romania a anuntat ca a atras 269. 582 clienti noi in perioada aprilie - iunie 2007, ajungand la 8, 223 milioane de utilizatori. Cu toate acestea, compania nu a reusit sa depaseasca rivalul Orange Romania, care a anuntat la 30 aprilie 8,271 milioane de clienti si estimeaza ca va trece de pragul de 9 milioane pana la finele anului, potrivit lui Richard Moat, CEO Orange Romania.

"Romania ramane una dintre diviziile cu cea mai buna performanta in cadrul grupului Vodafone, continuandu-si angajamentul de a deveni furnizor total de servicii de comunicatii mobile si operatorul preferat al romanilor", a declarat Liliana Solomon, presedinte si director general executiv al Vodafone Romania.

Comparand cele mai recente date raportate de cei mai mari doi jucatori din telecom cu rezultatele inregistrate in urma cu un an, se observa cum ecartul numarului de clienti ai Orange si Vodafone s-a redus in ultimele 12 luni. In mod concret, Orange depasea in luna februarie a anului trecut pragul de 7 milioane de utilizatori, in timp ce Vodafone raporta la finele lunii iunie din 2006 un numar de 6,73 de milioane de clienti, astfel incat diferenta dintre cei doi operatori era de 270.000 de utilizatori. Anul acesta, ultimele date disponibile ne arata o diferenta de 48.000 de clienti intre Orange si Vodafone, chiar daca exista un decalaj de trei luni intre rezultatele anuntate de cei doi granzi ai telecomului romanesc.

Vodafone Romania a inregistrat in ultimele 12 luni 1.470.351 de clienti noi, conform datelor furnizate de companie, ceea ce se traduce printr-o crestere anuala a bazei de clienti cu 22,1%. Din totalul utilizatorilor de servicii Vodafone Romania, 34,1% reprezentau abonati, iar 65,9% sunt cei care prefera serviciile preplatite. Potrivit companiei, aceste cifre arata o crestere de 4,3 % a numarului de abonati in trimestrul incheiat la 30 iunie fata de cel anterior.

In ceea ce priveste raportul prepaid – abonati, acesta a ramas la acelasi nivel fata de anul trecut cand Vodafone anunta ca 66% dintre clienti sunt utilizatori de cartele pre-platite.

Pe plan international, grupul Vodafone a inregistrat venituri solide in primul trimestru al acestui an si o crestere a numarului de clienti, deoarece dezvoltarea puternica a afacerilor grupului in India si Turcia a contracarat problemele de pe pietele germana si italiana.

Vodafone a anuntat ca a castigat 9,1 milioane de clienti noi, iar, dupa achizitia grupului indian de telefonie mobila, Hutchison Essar, baza totala a clientilor se ridica la 232 milioane de clienti.

Compania a mai comunicat ca veniturile grupului au sporit cu 7,5 procente pana la cifra de 8,3 miliarde de lire sterline (17,03 miliarde de dolari). Excluzand achizitiile, cresterea propriu-zisa a veniturilor a fost de 4 procente, datorita problemelor inregistrate pe piatele din Germania si Italia care au umbrit evolutia din Spania si Marea Britanie. Vodafone isi mentine previziunile anuale de venit de 33,3, pana la 34,1 miliarde de lire sterline si le-a fixat pe cele pentru profitul de operare intre 9,3 si 9,8 miliarde de lire sterline.

Serviciile de telefonie mobila din Romania vor avea cu 68% mai multi clienti in urmatorii patru ani, ajungand la 29,5 milioane de utilizatori in 2011, fata de 17,5 milioane de utilizatori anul trecut, in conditiile in care populatia Romaniei este de 21,8 milioane locuitori, potrivit unui studiu IDC.

IDC preconizeaza ca serviciile de telefonie fixa vor pierde16% din clienti in decursul aceleiasi perioade, estimand pentru 2011 un numar de 3,5 milioane de clienti comparativ cu 4,2 milioane anul trecut. Numarul conexiunilor la internet de mare viteza (broadband) se va tripla pana in 2011, cand vor exista trei milioane de conexiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri