Operatorii de telefonie mobila din Uniunea Europeana vor trebui sa ofere un nou plan tarifar pentru roaming, pana la sfarsitul lui iulie. In consecinta, utilizatorii vor avea la dispozitie doua luni pentru a se hotari daca raman la vechiul plan tarifar sau daca il vor accepta pe cel nou, informeaza BBC News.
Conform noilor reglementari UE, companiile de telecom din tarile membre vor ieftini cu pana la 70% pretul convorbirilor de tip roaming intre tarile membre. In cazul in care clientii nu-si exprima optiunea, companiile operatoare vor considera ca sunt de acord cu noul plan tarifar. Acesta prevede un maximum de 49 de eurocenti pe minut pentru apelurile in afara UE, respectiv 24 de euro centi pe minut pentru cele primite.

Masurile adoptate recent vin drept urmare a concluziilor la care a ajuns Comisia Europeana potrivit carora unii operatori de telefonie mobila inca nu au adoptat noile reglementari ale tarifelor de roaming. Mai mult, oficialii UE au declarat ca vor numi si vor mustra companiile vizate pana la sfarsitul saptamanii curente.

Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca fiecare tara membra poate sa-si amendeze operatorii de telefonie mobila care nu se supun noilor reglementari. “La prima vedere, multi operatori s-au conformat legii, insa inca mai exista cateva oi negre”, este de parere acesta.

Mai mult decat atat, utilizatorul poate chiar sa dea in judecata operatorul de telefonie mobila daca nu ii ofera noul plan tarifar. “Daca clientul nu beneficiaza, incepand cu astazi, de noile tarife, el poate sa se duca la tribunal si chiar la Curtea de Justitie”, a adaugat Martin Selmayr.

Vodafone a cerut oficialilor UE sa includa si posibilitatea ca operatorii de telefonie mobila sa-si pastreze taxele curente, argumentand ca planul sau tarifar Passport era mai avantajos pentru clientii sai decat actualul plan tarifar impus. Oficialii Organizatiei Europene a Consumatorilor au ripostat, criticand dur initiativa Vodafone, mai ales ca aceasta se referea doar la partenerii telecom ai Vodafone.

Efectele noilor tarife impuse de Comisia Europeana nu s-au lasat asteptate. Operatorii de telefonie mobila au raportat, recent, o scadere a veniturilor de 10-18% in ceea priveste roaming-ul. Totusi, specialistii sunt de parere ca, pe termen lung, companiile vor avea de castigat intrucat clientii vor consuma si mai mult, fiind incurajati de noile tarife.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri