Gigantul Apple, care sustine ca ar fi vandut aproximativ 500.000 de telefoane mobile iPhone in primele doua zile de la lansarea oficiala, a fost dat in judecata sub acuzatia de frauda, relateaza presa internationala.
Inca de la inceputul punerii in vanzare a mult asteptatului iPhone, compania nu a precizat nimic despre limitarea longevitatii bateriei, imposibilitatea de a fi schimbata de posesor si costurile de inlocuire care s-ar putea ridica pana la 86 de dolari, sustine Jose Trujillo, un client nemultumit care pretinde Apple despagubiri materiale.

In plangerea inaintata de acesta Curtii Supreme din Illinois, gigantul Apple este acuzat de tainuirea unor informatii importante. “Este vorba despre o ascundere de informatii destul de grava”, a declarat avocatul lui Trujillo.

Potrivit plangerii, bateria iPhone-ului este sigilata in interior, la fel ca in cazul iPod-ului, lucru care face imposibila schimbarea acesteia de catre posesor. Mai mult decat atat, bateria poate fi reincarcata de maximum 300 de ori, fiind apoi necesara inlocuirea ei contra cost.

Pe site-ul Apple se mentioneaza faptul ca bateria iPhone-ului isi pastreaza 80% din capacitatea sa initiala in decursul a 400 de incarcari. De asemenea, pentru inlocuirea bateriei, Apple revendica 79 de dolari plus cheltuielile de transport la sediul operational al firmei, la care se adauga inca 29 de dolari in cazul in care utilizatorul doreste sa i se puna la dispozitie o linie temporara pe parcursul celor trei zile, cat dureaza procedura de schimbare a bateriei.

Purtatorul de cuvant Apple, Jennifer Bowcock, a declarat ca oficialii companiei nu au raspuns acuzatiilor. Walt Sharp, purtator de cuvant al furnizorului exclusiv de servicii de telefonie mobila pentru iPhone si lider pe piata mobila americana, a refuzat sa comenteze acuzatiile aduse partenerului Apple.

Asociatia de Protectie a Consumatorilor din New York a trimis o scrisoare oficialilor Apple sugerand reproiectarea bateriei pentru ca detinatorii iPhone sa nu fie nevoiti sa plateasca asa de mult pentru a o inlocui, sustine un raport al cotidianului new-yorkez Newsday.

Apple a mai primit o acuzatie din partea casei de discuri unde activeaza rapper-ul Eminem, in care se pretinde ca portalul iTunes vinde muzica artistului fara permisiunea acestuia.

Apple detine un parteneriat cu Universal Music Group, compania care are drepturi de proprietate asupra inregistrarilor, dar nu trateaza direct cu producatorii de muzica, care isi adjudeca versurile si partiturile muzicale, au mentionat oficialii Apple.

In acuzatia adusa in fata Curtii din Detroit, producatorul lui Eminem, Eight Mile Style si manager-ul de copyright, Martin Affiliated, solicita daune de 75.000 de dolari pentru incalcarea drepturilor de copyright, competitie neloiala si violarea protectiei consumatorilor, asa cum peste prevazuta in actul din Michigan. In plus, la fiecare descarcare a unei piese apartinand lui Eminem, partile acuzatoare solicita daune de 150.000 de dolari.

Ca urmare a situatiei tensionate, actiunile Apple au scazut cu 6,8% sau 9,67 de dolari pe actiune, atingand 131,76 de dolari, aceasta fiind cea mai mare prabusire a actiunilor companiei dupa aprilie 2005. Unii investitori speculeaza ca Apple intentioneaza sa reduca productia popularului iPod sau a noului iPhone, cu pana la 50%, sustine Gene Munster, un analist al Piper Jaffray Companies.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri