Vanzarile de telefoane mobile au fost de 272,7 milioane de unitati la nivel mondial in al doilea trimestru al anului, cu 6,9% mai mult decat in trimestrul precedent si cu 16,5% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit unui studiu al firmei IDC.
Cu toate ca piata a avut o crestere mai mare fata de trimestrul precedent, cresterea a fost mai mica decat cea de 22% inregistrata anul trecut, a anuntat IDC. Incetinirea ritmului este atribuita maturizarii pietelor, cresterea avand loc atunci cand consumatorii isi inlocuiesc telefoanele existente.

"Cel mai important eveniment din acest trimestru il reprezinta intrarea companiei Apple pe piata telefoanelor mobile, prin lansarea iPhone", a declarat directorul de cercetare din cadrul IDC, Shiv K. Bachshi. "Desi iPhone a vandut un numar scazut de unitati, aparatul va avea un impact deosebit de mare asupra acestei industrii", a spus Bachshi. "Aparatul iPhone are potentialul de a schimba perceptia asupra telefoanelor mobile, ceea ce ar putea ridica preturile medii pentru intreaga industrie", a afirmat specialistul IDC.

Nokia este liderul pietei de telefoane mobile, cu 100,8 milioane de telefoane vandute in al doilea trimestru. Cota de piata a companiei Nokia a crescut cu 3,6%, ajungand la 37%, ceea ce depaseste cotele combinate ale urmatoarelor trei companii din clasament. Nokia a avut cea mai mare crestere in Europa si Asia, compania inregistrand dificultati pe piata din America de Nord. De asemenea, Nokia domina piata telefoanelor smartphone, unde a vandut 13,9 milioane de unitati, rezultatele fiind impulsionate de promovarea activa a aparatelor din seriile N si E.

Pe locul doi se afla Samsung, care a castigat aceasta pozitie cu vanzari record pentru companie, de 37,4 milioane de unitati. Factorii determinanti pentru succesul companiei Samsung il reprezinta seria de aparate Ultra Edition si recent-lansata serie Ultra Special, care se adreseaza segmentului de varf al pietei. De asemenea, Samsung a inregistrat vanzari sporite pe pietele emergente.

Motorola se afla in scadere, pierzand locul secund pentru prima oara dupa patru ani. Motorola a anuntat rezultate deosebit de slabe in al doilea trimestru, comparativ cu performantele anterioare. Compania a anuntat ca intampina dificultati pe pietele din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. In prezent, Motorola implementeaza un plan de redresare, care include schimbari manageriale, actualizarea portofoliului de produse si reducerea numarului de angajati.

Sony Ericsson si-a mentinut pozitia patru din clasament. Compania a vandut 24,9 milioane de unitati in trimestrul secund, ceea ce reprezinta o crestere de 58,6% fata de perioada precedenta a anului trecut. Cota de piata este de 9,1%, cu 2,4% mai mult ca in trimestrul precedent. Gama de telefoane Walkman a reprezentat o treime din vanzarile din al doilea trimestru.

LG Electronics este al cincilea mare producator de telefoane mobile, cu vanzari de 19,1 milioane de unitati, cu 4,1 milioane mai multe decat in primul trimestru. LG a anuntat o crestere semnificativa a marjelor sale operationale, in principal datorita telefoanelor Chocolate si "enV", destinate segmentului de varf.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri