Camerele foto digitale au fost in prima jumatate a acestui an pe lista de cumparaturi a romanilor. Atat producatorii cat si distribuitorii au inregistrat cresteri importante pe acest segment in prima parte a anului.
Magazinul online PcFun a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de 300% pentru vanzarile de camere foto, fata de al doilea semestru din 2006. “Credem ca evolutia acestei categorii, urmareste cel putin nivelul de dezvoltare al industriei comertului online de la an la an, care inregistreaza cresteri de dublu si chiar triplu ale vanzarilor pe aproape toate categoriile din zona IT&C”, a declarat pentru Wall Street Traian Cristea, director executiv PcFun.

Aceeasi tendinta a fost raportata si de retailerul Flamnigo, care pune aceasta evolutie pe seama stabilizarii pietei, dar si pe scaderea scaderea preturilor. “Cauzele sunt stabilizarea pietei de electronice electrocasnice si produse IT&C, recapatarea încrederii si interesului pentru acest tip de produse de catre cumparatori, orientarea clientilor catre produse care sporesc confortul vietii, evolutia tehnologica naturala care a dus la scaderea preturilor la acest tip de echipamente”, ne-au declarat reprezentantii companiei Flamingo.

De asemenea, producatorul Benq a inregistrat in primele sase luni pe piata locala cresteri de 150% pe segmentul camerelor foto, fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar la Panasonic vanzarile au crescut cu 80 de procente fata de anul trecut. „Aceasta crestere s-a bazat pe faptul ca aparatul foto digital a devenit din ce in ce mai mult de nelipsit din portofoliul personal de produse, acest lucru datorandu-se si scaderii pretului mediu de cumparare”, a declarat pentru Wall-Street Bogdan Gheorghiu, CE Marketing Manager, Panasonic Romania

Piata aparatelor de fotografiat a avut o crestere puternica in primul semestru al anului. „La inceputul anului estimam o crestere, mai ales cantitativa, cu aproximativ 40-50 procente, insa am fost in mod placut surprinsi de faptul ca cererea aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut (conform estimarilor proprii)”, ne-a declarat Bobby Durbac, Marketing Manager BenQ pentru Romania.

Cererea mare a fost resimtita si la PcFun, unde s-au luat masuri speciale pentru a raspunde clientilor. “Cererea, pentru aceasta categorie, s-a accelerat incepand cu luna mai, PCfun fiind unul dintre primele magazine care s-a confruntat cu o cerere mare pe aceasta categorie si a creat instrumente de adresare specifica a posibililor clienti”, spune Traian Cristea.

Pe piata din Romania se mentine tendinta de achizitionare a aparatelor foto la pret redus. “Romania este inca o tara in care pretul conteaza foarte mult iar produsele cele mai ieftine inregistreaza cele mai mari vanzari. Aproape jumatate din vanzarile pe prima jumatate a anului au fost pentru modelele entry level din fiecare categorie (6MP, 7MP)”, a comentat Durbac tendintele.

Pentru PcFun, unde vanzarile de aparate foto reprezinta circa 10-12 procente din total, un pret mediu al camerelor foto vandute se situeaza in jurul valorii de 160 de euro (cu TVA inclus), potrivit lui Traian Cristea. Clientii Flamingo pun insa accent pe aspectul aparatului, ne-au declarat reprezentantii companiei, care asteapta venituri de 12-13 milioane de euro in anul 2007 numai din vanzarea aparatelor foto digitale. “In prezent, marea majoritate a clientilor Flamingo achizitioneaza aparate foto digitale al caror aspect primeaza în fata functionalitatii si a performantei. Mai exact, camerele slim cu un ecran foarte mare sunt cele mai cautate datorita aspectului compact si modern”, au spus acestia. Aceeasi tendinta a fost resimtita si la Panasonic: “In acest an am resimtit o crestere a cererii pentru camere foto mai compacte, mai performante si cu design mai atractiv. Modelele pe care noi le-am lansat la inceputul acestui an au venit in special pentru a satisface aceste tendinte”, ne-au declarat reprezentantii companiei.

Pentru urmatorul trimestru se asteapta mentinea trendului ascendent pe acest segment de piata. “Raportul de vanzare intre primul si ultimul semestru este de 1 la 3 si de aceea asteptam o crestere accelerata pe aceasta categorie in raport cu alte categorii de produse”, ne-a declarat Cristea. Si Flamingo asteapta pentru urmatorul semestru o crestere de 35-40 de procente fata de prima jumatate a anului.

Anul trecut cei mai mari jucatori pe piata camerelor foto din Romania, unde s-au vandut aproximativ 201.000 unitati, au fost Benq, Canon si Sony, care au avut, cumulat, o cota de piata de 56%, cu cinci procente mai mare decat in 2005, arata un studiu IDC.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri