IPhone si iPod au stat in ultimii ani in lumina reflectoarelor, insa recent Apple s-a intors la businessul cu PC-uri, anuntand o noua versiune a liniei de calculatoare iMac si upgrade-uri ale catorva aplicatii cheie, relateaza presa de specialitate.

Noul iMac a fost prezentat ieri publicului la un eveniment al companiei din Cupertino, California, unde Steve Jobs, presedintele Apple, a dezvaluit auditoriului de fata si noile versiuni ale aplicatiilor iLife si iWork, precum si un update al serviciului online .Mac care ofera o capacitate de stocare mai mare clientilor si o interfata mai apropiata de iLife.

In centrul atentiei s-a aflat, la eveniment, iMac-ul. “A fost un real succes pentru noi inca de la inceput. Ne dorim sa perfectionam iMac-ul”, a declarat atunci Steve Jobs.

Noua versiune iMac are aceleasi dimensiuni ca si predecesorul sau, fiind insa mai subtire. In plus, carcasa din plastic a fost inlocuita cu material din aluminiu si sticla. Ceea ce este cu adevarat important este ca Apple a renuntat la versiunea de 17”, optand pentru 20” la acelasi pret, de 1.200 de dolari.

Calculatoarele Apple au castigat teren in ultima perioada, cu o rata de crestere mai ridicata decat a industriei PC, de 3 la 1. Notebook-urile Apple s-au vandut insa mult mai repede decat desktop-urile.

Anuntul despre un nou iMac a venit exact la momentul potrivit, in sezonul precedand inceperea anului scolar, o perioada importanta pentru vanzarile Apple. Desi Apple a schimbat procesoarele PowerPC cu chip-uri Intel in ianuarie 2006, nu a venit insa cu nimic nou referitor la design-ul iMac, fanii asteptand o schimbare inca din octombrie 2005.

In mod similar, aplicatiile software ale companiei nu cunoscusera nici o imbunatatire in ultimele 18 luni. Acum insa iLife ofera programe extinse, ca iPhoto si iMovie, ultimul fiind complet revizuit, potrivit declaratiilor lui Steve Jobs. Acesta sustine ca relansarea iMovie va permite utilizatorilor sa produca filme de inalta calitate, mai rapid si mai eficient.

iLife va fi disponibil la un pret de 79 de dolari, acelasi ca si in cazul versiunii precedente. Pentru noul iWork, compania va mentine acelasi tarif, desi suita de aplicatii a fost completata cu un program de calcul tabelar, Numbers, o versiune facila a cunoscutului Microsoft Excel, in opinia lui Steve Jobs.

Modificarile aduse iLife micsoreza si mai mult distanta dintre aplicatia Apple si rivalul Microsoft Office, a carui pret de vanzare se ridica la 400 de dolari. In timp ce iWork si iLife sunt gata de start, noua versiune Microsoft Office pentru Mac a fost amanata pentru luna ianuarie.

Totusi, nu se poate vorbi acum de relatii incordate intre cei doi giganti IT. Intr-un interviu recent, COO Apple, Tim Cook, a lasat deoparte subiectul competitiei directe cu Mirosoft Office, declarand ca Apple coopereaza sau rivalizeaza frecvent cu partenerii sai.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si