Grupul nipon Toshiba a anuntat luni vanzarea a 10% din producatorul american de reactoare nucleare Westinghouse catre un grup detinut de stat din Kazahstan, Kazatomprom, pentru suma de 540 milioane dolari, informeaza AFP, citat de NewsIn.
Dupa aceasta tranzactie, Toshiba va controla 67% din Westinghouse, companie achizitionata in 2006 de la grupul britanic British Nuclear Fuels (BNFL), informeaza AFP.

Toshiba a platit 4,16 miliarde de dolari pentru compania americana, investitie pe care Toshiba a estimat ca o va recupera in decursul a 17 ani, informeaza AFP.

Ceilalti actionari ai Westinghouse sunt Shaw Group, care a achizitionat o participatie de 20% odata cu grupul nipon Toshiba si compania japoneza IHI (Ishikawajima-Harima Heavy Industries), ce detine 3%.

Toshiva Westinghouse este al doilea constructor mondial de centrale nucleare, intrecut doar de grupul francez Areva.

Firma americana era, pana in momentul in care a fost achizitionata de Toshiba, partenera cu Mitsubishi Heavy, care a fost astfel nevoita, astfel, sa isi caute un nou aliat.

Greenpeace si alte grupuri ecologiste din lume au trimis o scrisoare catre Comisia pentru investitii straine a Statelor Unite ale Americii, cerand respingerea acestei tranzactii.

Organizatiile sunt de parere ca aceasta tranzactie va reprezenta o piedica in calea limitarii proliferarii nucleare " oferind tehnologie riscanta unui regim brutal, represiv si nedemocratic, lucru ce ar putea rezulta in instabilitate si lipsa de legitimitate pe termen lung".

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare investitor din Kazahstan, mai ales in sectorul petrolier prin investitiile facute de grupul Chevron in campul petrolifer Tengiz, bucurandu-se de o relatie foarte buna cu presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, aflat la putere din 1989.

Grupul Kazatomprom controleaza aproxiamtiv 10% din piata globala a uraniului, planuind sa isi extinda controlul asupra acestei piete pana la 40% pana in 2016-2017.

Grupul kazah controleaza o serie de companii cu capital mixt impreuna cu firme straine, intentionand sa deschida noi mine pentru a tripla productie de uraniu, pana la 17,500 tone pe an, pana in 2015.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri