UTI Systems a fost singura firma, din cele 24 care au cumparat caietul de sarcini, care a participat la licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica din Capitala, contractul urmand sa fie semnat pana la 15 septembrie, daca societatea indeplineste conditiile impuse de Primarie.
Primaria Generala a organizat, marti, licitatia pentru proiectul Netcity, caietul de sarcini fiind cumparat de 24 de firme, printre care Romtelecom, Luxten, UTI, UTI Systems SA, Electrica Serv, RCS & RDS, Nokia Siemens Networks, Alcatel, Project International, UTI Systems SA.

Directorul executiv al Directiei Generale de Infrastructura si Servicii Publice (DGISP), Alexandru Radu, a declarat ca urmeaza o perioada de aproximativ doua saptamani in care Comisia Municipala care se ocupa de Netcity va analiza documentatia depusa de UTI Systems SA, iar in jurul datei de 15 septembrie ar urma sa fie semnat contractul dintre Primarie si firma castigatoare.

Potrivit ofertei depuse de UTI Systems, lucrarile vor incepe la doua zile din momentul semnarii contractului. Lucrarile vor dura 18 luni pentru prima etapa si alte 18 luni pentru cea de a doua etapa.

Totodata, potrivit ofertei financiare, tariful de inchiriere a canalizarii pentru operatori va fi lunara de 85 de euro pe kilometru, in timp ce tariful lunar pentru fibra optica va fi de 22 de euro pentru un kilometru.

La inceputul lui iulie, municipalitatea se arata dispusa, in cazul in care niciunul dintre participantii la licitatie nu indeplineste conditiile prevazute in caietul de sarcini, sa realizeze prin efort propriu proiectul Netcity. Directorul din primarie sustinea, la acel moment, ca echipa din primarie si consultantii care au elaborat proiectul au impus conditii dure participantilor la licitatie pentru a preveni un eventual contract care s-ar dovedi pagubos, precum cel cu Apa Nova.

Licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica la nivelul Capitalei era programata pentru inceputul acestui an, insa primaria a decis ca aceasta sa se repete, din cauza noii legi a achizitiilor publice, care contine alte proceduri, ce au condus la modificarea documentatiei.
Proiectul retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, care are trei etape de executie, ar urma sa fie finalizat in opt ani de zile.

In primii doi ani va fi gata prima etapa, care presupune construirea unei retele in zona centrala a Capitalei, pe circa 1.200 de strazi si care necesita o investitie de 94 de milioane de euro din partea partenerului privat al primariei. Cea de-a doua etapa, care va fi gata tot in doi ani, presupune implementarea de retea de fibra optica pe celelalte aproximativ 5.300 de strazi din Capitala. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, va dura patru ani.

Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune, astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.

In ceea ce priveste rolul pe care il va detine Primaria Capitalei in cadrul proiectului, acesta va fi unul de control, iar societatea care va fi infiintata de investitorul ales in urma licitatiei va deveni administratorul proiectului.

In cadrul viitorului parteneriat public - privat pentru realizarea unei retele de fibre optice, primaria va pune la dispozitie domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane. Parteneriatul va dura 49 de ani. Municipalitatea va avea o redeventa de 12% in urma acestui proiect, potrivit ofertei financiare a UTI Systems.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri