Connex a trecut de la viteza GPRS de 6 KB/s la UMTS, care permite transferul de pana la 48 KB/s
La jumatate de an de cand Zapp a lansat modemul portabil EV-DO, Connex lanseaza cardul Connex Mobile Connect, bazat pe tehnologia UMTS. Chiar daca nu ajunge la vitezele EV-DO, cardul de la Connex este, probabil, primul concurent serios al Zapp, la capitolul Internet mobil, avand, teoretic, viteze de transfer de pana la 48 KB/s. Pachetul Connex Mobile Connect contine cardul pentru laptop, un SIM de date, un manual si un CD cu software-ul de instalare. Cardul produs de Qualcomm suporta, pe langa conexiuni UMTS si GPRS, si accesarea retelor fara fir (WLAN). Instalarea software-ul decurge fara probleme, daca urmati exact pasii indicati in manual. Personal, am avut niste probleme cu detectarea cardului de catre software, dar in urma unui scurt telefon cu cei de la suportul tehnic Connex, problema a fost rezolvata. Cu ajutorul aplicatiei, se pot face diferite setari privind conexiunea si se pot vedea informatii despre traficul de date si tipul de conexiune pe care il foloseste cardul (UMTS sau GPRS). In plus, se mai pot adauga module care sporesc functionalitatea software-ului. Printre acestea, se numara o agenda, roaming si chiar posibilitate de a trimite si primi sms-uri. Din pacate, toate aceste module nu sunt incluse si pot fi instalate numai contra cost, pretul unui modul fiind intre 5 si 18 euro. Connex Mobile Connect realizeaza o conexiune de 384 kbps, ceea ce inseamna ca viteza maxima de transfer este de 48 KB/s. In realitate, viteza ajunge la 30-40 KB/s, ceea ce mi s-a parut mai mult decat acceptabil.

Paginile de Internet se incarca de cele mai multe ori in cateva secunde, asteptarile interminabile fiind, practic, inexistente. Ceea ce m-a surpins a fost faptul ca toate pozele din paginile de Internet se afiseaza la o rezolutie foarte mica, paginile web aratand destul de ciudat. Initial, am crezut ca laptopul ar avea niste probleme. Am incercat sa descarc o poza de pe Google, iar dimensiunea fisierului salvat a fost mult mai mica decat ar fi trebuit sa fie.

O poza care, in mod normal, avea 375 KB a fost salvata la numai 22 KB. Am sunat la Connex si m-am lamurit imediat ca totul era in regula. Tot traficul este trecut printr-un server care optimizeaza pozele (dimensiunea pozelor este micsorata, facandu-se rabat la calitate). Lucru neintamplator de altfel. Tehnologia UMTS, la fel ca si ceea GPRS, este taxata in functie de volumul de date, si nu de timpul petrecut pe Internet. Ceea ce inseamna ca aceasta functionalitate este mai mult decat convenabila, mai ales cand vine factura.

Totusi, daca se doreste descarcarea pozelor la rezolutia reala, se poate vorbi cu cei de la Connex. Nu mai ramane de facut decat o mica schimbare a setarilor, si pozele se pot descarca la rezolutie mare, dar cu o factura direct proportionala. In prima faza, serviciile de telefonie de generatia a treia (aici fiind inclus si Connex Mobile Connect) sunt disponibile in opt orase din tara - Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova si Ploiesti. In clipa in care utilizatorul iese din aceasta raza de acoperire, cardul foloseste tehnologia GPRS. In general, Connex Mobile Connect lasa o impresie buna. Banuiesc ca alegerea intre serviciile Zapp si Connex se va face mai degraba in functie de afinitatile fata de o companie sau alta, avand in vedere ca diferenta de viteza intre Connex si Zapp nu este sesizabila decat pentru utilizatorii care fac transferuri mai mari de date.

Connex Mobile Connect (UMTS)

Avantaje: tarifarea se face in functie de volumul de date, si nu in functie de timp.
Dezavantaje: cardul functioneaza numai cu laptopuri, spre deosebire de modemul de la Zapp, care se poate conecta si la PC-uri obisnuite.
Pret*: 199 USD pentru card.
Abonamente*: 35 USD (trafic de 500 MB inclus) si 40 USD (trafic de 500 MB inclus si permite conexiunile securizate (VPN). Traficul suplimentar este taxat cu 0,30 USD pentru 1 MB.
* Preturile nu contin TVA

Zapp Internet Express (EV-DO)

Avantaje: viteza mai mare de transfer. Teoretic, tehnologia EV-DO oferita de Zapp poate ajunge pana la viteze de 308 KB/s. In realitate, viteza de transfer este intre 60-100 de KB/s.
Dezavantaje: taxarea se face in functie de timp. Daca utilizatorul vrea sa citeasca e-mail-ul sau stirile, trebuie sa se deconecteze, pentru a nu fi taxat si atunci cand nu foloseste conexiunea.
Pret*: 99 USD pentru modemul mobil
Abonamente*: 19 USD (15 ore incluse) si 39 USD (40 de ore incluse). Un minut suplimentar costa 0,02 USD.
* Preturile nu contin TVA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri