In Romania, exista doar 20 de locuri in care se poate accesa Internetul in absenta unui cablu
In tarile avansate tehnologic, retelele wireless cunosc o dezvoltare spectaculoasa. Scaderea pretului laptopurilor si cresterea tehnologiei integrate in computerele portabile au determinat o democratizare a accesului wifi (fara fir). Tendinta ultimilor ani a fost ca laptopul sa fie dotat din constructie cu tehnologie de acces fara fir. Un laptop reprezinta mobilitate, insusi motivul aparitiei echipamentelor wireless, spune Carmen Dumitrascu, de la Net-Com.

Tehnologia wireless face progrese in directia consolidarii unui standard unic, care sa asigure fiabilitate, interoperabilitate intre toate echipamentele, o viteza de transfer cat mai apropiata de clasicele retele fixe si cu suficienta securitate pentru ca acest tip de retele sa poata fi utilizate pe scara larga de catre companii. Ionut Paraschiv, de la Tornado, crede totusi ca deocamdata wifi nu poate inlocui o retea clasica, deoarece pe o linie clasica se poate instala si telefonul, iar pentru o societate este mai avantajos cu pachete integrate de servicii. Reteaua wifi este ideala pentru parti ale cladirii in care firele se pot instala mai dificil, pentru sali de reuniune in care e mai comod sa nu existe fire. Partenerii externi pot veni la discutii cu notebook-urile proprii si au acces la Internet in mod direct. Scaderea preturilor si dezvoltarea tehnologiilor au convins tot mai multi utilizatori romani ca un portabil poate suplini cu aceeasi eficienta munca unui desktop, directia spre succesul unei afaceri fiind via mobilitate si portabilitate.

Cu toate acestea, piata laptop-urilor se situeaza inca la un nivel de circa 15% din piata totala a sistemelor de calcul, spune Eduard Samson, vicepresedinte la Flamingo Computers. In prezent, chiar si modele cu preturi sub 750 de euro dispun de facilitati de conectare wireless. O parte insemnata a notebook-urilor integreaza tehnologia Intel Centrino, deci si un adaptator de retea fara fir. Prin urmare, azi, facilitatea de conectare wireless este mai degraba o dotare standard, nemaifiind rezervata unui anume segment de notebook-uri performante. Insa, avand in vedere numarul restrans de hotspoturi instalate in Romania, cea mai mare parte a utilizatorilor lasa in plan secundar accesul la aceste resurse wireless, atunci cand se decid asupra modelului de notebook.

Nu posibilitatea de acces la Internet de oriunde ii convinge ca au nevoie de un laptop si nu acest motiv determina cumpararea unui asemenea echipament. Din pacate, in Romania, nu sunt hotspoturi prea multe si se pare ca pentru a ajunge la nivel european, din punctul de vedere al accesului public la Internet, lipsesc zece ani. Facilitatile wireless sunt utilizate in special in cadrul sediilor companiilor, unde au fost instalate puncte de acces pentru a acoperi eventualele arii aflate in afara retelei structurate. Angajatii beneficiaza de mai multa mobilitate in timpul activitatii la birou si in intalnirile cu partenerii de afaceri. Astfel, accesul la Internet si la resursele IT interne se va putea realiza mult mai usor si din aproape orice zona din sediu. Multa vreme, wifi-ul a avut probleme de securitate, dar si in aceasta directie au fost facute progrese, imbunatatindu-se siguranta.

In SUA, Asia si Europa Occidentala, accesul la wifi este foarte raspandit. Astfel, compania McDonalds are o politica in acest sens, instaland hotspoturi in restaurantele sale. British Telecom isi transforma clasicele cabine telefonice in hotspoturi, numite BT Internet Kiosks. Raza de actiune este de circa 100 metri in jurul cabinelor, deci cu un PDA sau un laptop poate beneficia de aceste borne si de la o cafenea din apropierea cabinei sau stand pe o banca. Cei de la Net-com cred in dezvoltarea wireless si in Romania, deoarece considera ca echipamentele wireless sunt ergonomice, usor de instalat, de utilizat si de intretinut, au interfete prietenoase, nu necesita modificari ale spatiului, ca traditionalele retele fixe. Pariem pe dezvoltarea wireless. Dorim democratizarea accesului liber al utilizatorilor fara prea multe cunostinte tehnice la acest tip de retele.

NOTA:

Hotspot: prescurtare de la wireless Internet hotspot, loc public cu afluenta, clar delimitat (cafenele, hoteluri, gari, aeroporturi, biblioteci), cu acces la o retea fara fir care permite utilizatorilor terminalelor mobile sa se conecteze la Internet.

Unde gasim acces Internet fara fir in Romania

Connex asigura acces prin serviciul Net Zone la hotelurile Marriott, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza, la Romexpo, Plaza Romania Mall, hotelurile Anda si New Montana din Sinaia, Best Western Savoy si Iaki din Mamaia, Clubul Lac de Verde din Breaza, Pensiunea Cheile Gradistei din Zona Bran Moeciu, hotelul Timisoara din Timisoara, hotelurile Continental din Bucuresti, Arad, Oradea, Targu-Mures, Turnu Severin, Cluj, Portile de Fier, Suceava, Sibiu.

Orange are serviciul Wirefree Zone in Bucuresti, la trei hoteluri: Grand Plaza Hotel, Parc Hotel, Sofitel si, de asemenea, are acoperire Wirefree Broadband in zona Pipera-Iancu Nicolae.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri