Bateriile litiu-ion, care sunt prezente in majoritatea laptopurilor si a telefoanelor mobile din lume, prezinta riscuri de scurt-circuit iar producatorii ar trebui sa implementeze tehnologii mai sigure, au declarat mai multi experti japonezi, citati de editia electronica The Times.

Avertismentul expertilor japonezi vine dupa o serie de incidente in care au fost implicate trei dintre cei mai mari producatori de baterii litiu-ion din lume, Sony, Sanyo si Matsushita (Panasonic). in cel mai recent din aceste cazuri, compania Nokia a anuntat retragerea de pe piata a 46 de milioane de baterii produse de Matsushita, din cauza ca unele baterii puteau lua foc.

"Exista mari neajunsuri in felul in care au fost proiectate bateriile cu litiu-ion folosite astazi, iar companiile ar trebuie sa isi schimbe complet metodele de productie", a afirmat Masataka Wakihara din cadrul Institutului de Tehnologie din Tokyo. Profesorul Wakihara este un consultant al guvernului japonez pe probleme de securitate a bateriilor. Ca urmare a recomandarilor sale, guvernul japonez a introdus recent noi standarde cu privire la siguranta bateriilor.

Bateriile retrase de pe piata aveau defectiuni care puteau duce la scurt-circuite si probleme de supraincalzire. Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Tokyo afirma ca tehnologia bateriilor litiu-ion trebuie imbunatatita, pentru a evita posibilitatea aparitiei riscurilor.

Circa 60% din cele doua milioane de baterii litiu-ion vandute anul trecut in lume sunt de provenienta japoneza.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Cele mai bune telefoane care costa maxim 2.000 de lei
Setari Cookie-uri