Dupa aproape un an de la achizitionarea YouTube in noiembrie anul trecut contra sumei fabuloase de 1,65 miliarde de dolari, Google pregateste o noua strategie de a genera profit cu YouTube, informeaza editia online a The New York Times.
Strategia pe care a adoptat-o Google pana acum pentru YouTube a ajutat la consolidarea pozitiei de lider a site-urilor video, dar nu a justificat suma enorma de 1,65 miliarde de dolari pe care a oferit-o compania IT la achizitionare.

Planurile Google vizau de la inceput introducerea modelelor de publicitate video pe site, insa abia de acum, dupa testarea mai multor variante de clipuri publicitare video, Google poate considera ca a descoperit formula de a a transforma potentialul YouTube in profit, utilizand site-ul ca un magnet pentru publicitatea video online, fidelizand in acelasi timp clientii sai.

Clipurile video publicitare care vor aparea pe YouTube se vor afla la discretia vizitatorilor, acestia controland in ce masura vor sa priveasca continutul acestora. Reclamele vor fi vizibile timp de 15 secunde dupa ce utilizatorul incepe vizionarea unui videoclip, la baza ecranului, dar in nici un caz sub forma de benzi, asa cum ne-am obisnuit sa apara in timpul emisiunilor televizate.

Utilizatorul poate astfel ignora mesajul publicitar, care va disparea oricum dupa zece secunde, sau il poate inchide. Cu un simplu click pe fereastra publicitara, videoclipul rulat se va opri, urmand ca reclama sa ii ia locul. Dupa terminarea acestei, videoclipul se va relua din momentul in care a fost oprit.

“Este un format publicitar controlat de utilizator”, a declarat Eileen Naughton, directorul Google responsabil cu platform media. Scopul? “Ne dorim ca utilizatorii site-ului sa fie liberi sa aleaga ce tip de publicitate li se potriveste”, a continuat Naughton.

Reprezentantii Google au decis plasarea acestor reclame doar in videoclipurile postate de partenerii sai, totalizand peste 1.000 de companii media care au introdus videoclipuri sub licenta in reteaua YouTube. Astfel, site-ul va evita situatia neplacuta de a avea reclame publicitare atasate clipurilor sub copyright, meaje care nu sunt autorizate sa apara. De asemenea, masura luata in calcul va preveni rularea publicitatii nedorite de agentiile publicitare in cadrul clipurilor generate de utilizatori.

Veniturile din publicitatea video online vor fi impartite intre partenerii media si YouTube. Google va solicita publicitarilor 20 de dolari la fiecare 1,000 de afisari ale reclamelor respective. Acestia vor putea stabili un target in functie de preferintele video ale utilizatorilor, dar si datele demografice, geografice si temporale, potrivit declaratiilor lui Naughton.

Daca strategia Google va avea un success real, publicitate video va atrage si mai multe companii media care isi vor afisa continutul media pe YouTube pentru a genera profit, s-au pronuntat analistii.

“Astazi, YouTube aduce doar cheltuieli ridicate grupului Google si atat”, a declarat Darren Aftahi, analist la ThinkEquity Partners, speculand ca in cazul in care publicitatea potrivita se va atasa continutului aferent va exista o oportunitate imensa pentru companie.

Cu peste 51 milioane de utilizatori numai in luna iunie a acestui an, YouTube atrage o audienta care depaseste numarul de vizitatori combinati ai celor trei competitori cunoscuti, MySpace, AOL si Yahoo, potrivit Nielsen/NetRatings.

Adoptarea publicitatii video online ar putea transforma formatul intr-un standard al industriei, asa cum declara optimisti executivii agentiilor media. Piata publicitatii video online, care se asteapta la o dublare fata de anul precedent, pana la 775 milioane de dolari, a fost proiectata la o crestere continua in urmatorii ani, estimandu-se 4,3 miliarde de dolari pana in 2011, conform companiei de cercetare de marketing, eMarketer.

Desi Google are resursele necesare popularizarii formatului publicitar, nu isi poate adjudeca insa inventia acestuia. Companii mici specializate in video online, ca de exemplu VideoEgg, din San Francisco, utilizeaza un format similar de aproape un an. Scopul acestora este sa evite fortarea utilizatorului de a vizualiza o reclama inaintea aparitiei videoclipului pe care il urmaresc cu interes, a declarat Troy Young, director de marketing al VideoEgg.

Aceste reclame care se afiseaza inainte de orice actiune a utilizatorului se numesc “preroll” si sunt cele mai comune forme de publicitate video online cunoscute pana acum. Exista mult continut scurt pe Internet, iar reclamele tip “preroll” nu se preteaza acestora, sustine Young.

“Midroll”, reclamele care apar in mijlocul unui clip, se apropie mai mult de televiziune, filme sau videoclipuri lungi, concerte. Insa aceste mesaje “overlays” oferite de acum si de Google pe YouTube se dovedesc a fi extrem de eficiente, generand profit pe clipurile scurte. Utilizatorii le deschid la o rata de cinci ori mai mare decat in cazul unei reclame tip banner, concluzioneaza Young.

Testele au aratat ca, intr-adevar, utilizatorii YouTube dau click pe noile forme de publicitate video de cinci pana la zece ori mai frecevent decat in cazul bannerelor care deja sunt prezente pe cateva pagini YouTube.

Rivalul Yahoo a obtinut rezultate asemanatoare in propria testare. “Trebuie sa ajungem sa standardizam formatul “overlays” inainte ca industria “preroll” sa ia o amploare si mai semnificativa”, incheie Rebbecca Paoletti, director de strategie video la Yahoo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri