Dupa America, e randul europenilor sa atinga touchscreen-ul mult ravnitului iPhone. Apple a desemnat in sfarsit operatorii de telefonie mobila care vor lansa megasuccesul iPhone si in Europa: O2 in Marea Britanie, T-Mobile pentru Germania si Orange in Franta, relateaza Financial Times.
Reprezentantii Apple vor anunta oficial parteneriatele cu Europa in cadrul expozitiei internationale de electronice IFA , care va avea loc saptamana viitoare in Berlin, urmand ca smartphone-ul sa apara pe piata europeana pana la sfarsitul acestui an.

Operatorii spera sa introduca inventia Apple la timp pentru sezonul de Craciun, in intentia de a inregistra vanzari record in perioada sarbatorilor, similare cu nebunia din primele zile ale lansarii iPhone-ului in Statele Unite.

Potrivit Financial Times, T-mobile va distribui smartphone-ul in Germania, in timp ce Orange va vinde modelul in Franta. Parteneriatul cu O2 incheie o perioada de intense negocieri, speculandu-se ca operatorul britanic purtase discutii cu Apple inca de la inceputul lunii iulie.

Conform intelegerilor dintre partile implicate, operatorii vor imparti cu Apple 10% din totalul veniturilor aduse de iPhone, in mod similar parteneriatului incheiat de Apple cu americanii de la AT&T, furnizorul exclusiv al iPhone-ului in Statele Unite.

Inca de la lansarea modelului recenziile au fost pozitive, cu exceptia unor probleme legate de viteza slaba a transmisiei datelor in reteaua EDGE a operatorului AT&T si a bateriei telefonului care trebuie returnata producatorului Apple pentru a putea fi schimbata. In primul weekend de la aparitia pe piata s-au raportat si probleme de activare a telefonului, cand mii de clienti au incarcat serverele AT&T incercand sa-si porneasca in acelasi timp proaspata achizitie.

De atunci speculatiile s-au intensificat, analistii intrecandu-se in estimari legate de viitorii parteneri ai Apple pe continentul european. Raporturile initiale aratau ca O2 si T-Mobile se afla pe lista castigatorilor, intrecand Vodafone, cel mai mare operator mobil al Europei, in ultimele etape ale negocierilor, potrivit surselor anonime citate.

Piata fragmentata a telecomunicatiilor mobile in Europa ingreuneaza si mai mult lansarea iPhone-ului in Europa, spre deosebire de cazul Statelor Unite. Astfel, nici unul din marii operatori europeni nu acopera totalitatea celor mai populate piete europene in acest sens, Apple fiind fortat sa decida incheierea contractelor cu diversi operatori mai reprezentativi pentru aria vizata.

Totusi, iPhone ar revitaliza vanzarile operatorilor din Europa, a caror consumatori, spre deosebire de americani, tind sa aleaga un serviciu bazat mai mult pe acoperirea in retea si nu sunt predispusi la fenomenul de loialitate fata de brand, a declarat Niek van Veen, analist la Forrester Research.

De asemenea, noul venit iPhone ar asigura operatorilor incheierea contractelor cu clientii pe termen mai lung, europenii preferand momentan cartelele prepay abonamentelor lungi. Acelasi factor ar putea insa tempera vanzarile iPhone in Europa, contractul deja existent dintre Apple si AT&T in Statele Unite fiind incheiat pe o perioada neobisnuit de mare, de doi ani.

Solicitarile Apple in acest sens au intarziat semnarea unor intelegeri intre companie si partile implicate in negocieri, explica van Veen referindu-se la speculatiile care au avut loc pana acum privind viitorii parteneri Apple. AT&T imparte o parte a veniturilor sale din vanzarile iPhone cu Apple, un model nou de business care ar putea nemultumi operatorii europeni.

“E mai mult decat o intrebare despre accesibilitatea telefonului in Europa si ceea ce isi doreste Apple, totul se rezuma la cat de mult sunt dispusi operatorii sa-si sacrifice modelul curent de business doar pentru acest smartphone”, sustine van Veer.

Contractele cu T-Mobile, Orange si O2 au fost semnate zilele trecute, potrivit raportului Financial Times. Nu s-a specificat nici un detaliu in raport privind tipul smartphone-ului care ar urma sa ajunga in Europa, insa majoritatea analistilor indica un model 3G.

Cat despre alte state europene care ar putea beneficia de noul iPhone, raportul a aratat ca Apple va incepe frenezia iPhone cu “cateva state mari”, incluzand Franta, Germania si Marea Britanie, potrivit declaratiilor lui Tim Cook, COO Apple. Nici un semn insa despre restul Europei.

Probabil ca va mai dura ceva timp pana cand vom vedea iPhone-ul si pe rafturile magazinelor din Romania. Pana atunci sa ne multumim cu faptul ca ultima inventie a lui Steve Jobs va ajunge si in Europa, fie ca e vorba de Orange, O2 sau T-Mobile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri