Sistemul de operare Linux va rula in anul 2012 pe aproximativ 31 de procente dintre dispozitivele de tip smartphone datorita gradului de utilizare mai mare decat al sistemelor Windows Mobile sau Symbian, arata ultimele studii.
Numarul de smartphone-uri care folosesc sistemul de operare Linux va creste cu circa 75 de procente pe an, iar acesta va rula in 2012 pe 331 milioane de aparate potrivit companiei ABI Research.

“Initiativele serioase ca cele din partea Intel sau Access bat pasul pe loc pentru moment, in timp ce comunitatea de purtatori vede Linux ca unul dintre putinele sisteme de operare care ar putea sa le sustina planurile pe termen lung”, a spus Stuart Carlaw, directorul de cercetare al ABI Research.

Compania Symbian, producatoarea sistemului de operare cu acelasi nume, nu va fi deloc multumita de rezultate, intrucat pretinde ca detine 72 de procente din piata de telefoane inteligente, , potrivit publicatiei electronice Techworld. Statisticile arata ca Symbian detine 90 de procente din piata europeana si din sectoarele “din restul lumii”, 65% din pietele din China si Japonia si doar 10 procente pe piata americana, conform datelor publicate de Canalys.

In China si Japonia Linux a castigat deja 30% din smartphone-uri, obtinand cresteri importante in regiune fata de anul 2004, arata aceleasi date ale companiei Canalys.

Access, compania proprietara a sistemului de operare Palm OS, folosit pentru dispozitive PDA, a creat Access Linux Platform (ALP) si planuieste sa treaca la Linux, in timp ce Intel a inclinat catre acelasi sistem de operare pentru platforma sa ultra-mobila.

Motorola si-a dezvaluit planurile de instala Linux pe 60 de procente dintre dispozitivele pe care le va lansa in urmatorii doi ani si a contribuit la formarea organizatiei non-profit LiMo Foundation, al carei scop este promovarea acestui sistem de operare.

Finlandezii de la Nokia au apelat si ei la sistemul de operare Linux pentru modelul N800 Internet Tablet, chiar daca pana acum utilizau intens Symbian pentru telefoanele pe care le produceau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri