Sony ar putea strange 3 mld. dolari din listarea diviziei sale financiare

Sony Corp. a anuntat ca va lista divizia sa financiara la bursa din Tokio la data de 11 octombrie, urmand a strange aproximativ 361 miliarde yeni (trei miliarde dolari), aceasta operatiune fiind cea mai mare oferta publica initiala din Japonia in 2007.

Listarea grupului Sony Financial Holdings, care administreaza operatiunile bancare online si divizia de asigurari a companiei, este ultimul pas al Sony ce are drept scop concentrarea eforturilor grupului pe activitatea de baza, precum divizia de electronice care produce televizoarele cu ecran plat Bravia si calculatoarele Vaio.

Suma obtinuta de pe urma acestei listari va fi folosita de catre Sony pentru a finanta cresterea altor sectoare, precum divizia producatoare de televizoare cu ecran LCD, unde concurenta este mult mai acerba, venind din partea rivalilor Samsung Electronics Co Ltd si Sharp Corp.

Divizia financiara a stabilit un pret orientativ de listare de 415.000 yeni pe actiune, planuind sa vanda 75.000 de actiuni noi, crescand astfel numarul total al actiunilor pana la 2,175 milioane.

In plus, grupul Sony, care trece prin ultimul al al perioadei de restructurare initiale de directorul executiv Howard Stringer, va mai oferi pana la 795.000 de actiuni existente.

Conform pretului orientativ, valoarea intregii divizii financiare se va ridica la 903 miliarde yeni. Aceasta divizie a afisat un profit operational de 84,1 miliarde yeni in anul fiscal ce a luat sfarsit in luna martie 2007.

Acest rezultat a depasit chiar profitul operational consolidat al Sony, care a fost afectat de retragerea de pe piata a unui numar mare de baterii pentru laptop precum si de costurile ridicate ale lansarii noii console de jocuri Playstation 3.

Sony a precizat ca ar putea realiza aceasta operatiune in cursul anului fiscal curent. Exista insa speculatii conform carora Sony ar putea amana aceasta oferta publica initiala din cauza recentelor probleme ale pietelor financiare internationale, declansate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri