Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a publicat planul de numerotatie care prevede ca incepand din 3 mai 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati doar prin formarea numarului national.
"Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor acestei decizii vom avea un plan de numerotatie modern si uniform prin utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale. Inchiderea PNN esteo problema prioritara, rezolvarea acesteia fiind necesara pentru promovarea concurentei pe piata de comunicatii electronice, pentru asigurarea unei eficiente sporite in administrarea si utilizarea resurselor de numerotatie si pentru asigurarea protectiei utilizatorilor finali", a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

Numarul national este format din zece cifre si va cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, pentru toate apelurile inter si intrajudetene.

Decizia modifica si formatul actual al numerelor scurte, facand diferenta intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (politie, jandarmerie, deranjamente utilitati publice, servicii de informatii etc.) si numere pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local prin adaugarea cifrei unu inaintea numarului actual in cazul primei categorii de servicii, respectiv a indicativului de arie geografica in cazul celei de-a doua categorii. Numarul unic pentru apeluri de urgenta isi va pastra acelasi format.

Decizia mai prevede deschiderea unui nou subdomeniu de numerotatie pentru servicii de telefonie mobila - 070 - pentru serviciile oferite de furnizorii de retele mobile virtuale, furnizori care ofera servicii prin utilizarea unor elemente ale altor retele publice mobile, pe baza unor acorduri incheiate cu operatorii acestor retele.

Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon din domeniul 0Z=02 se va face in doua etape. Astfel, in perioada 3 mai - 31 iulie 2008 aceste numere vor putea fi apelate atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. in perioada 1 august - 20 septembrie 2008, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal sau a unui mesaj scris, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.

In cadrul Planului national de numerotatie revizuit, in domeniul de numerotatie 0Z=03 se introduce o noua categorie de numere independente de locatie (in subdomeniile 037, 038, 039).

Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national. Astfel, ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice, precum utilizarea tehnologiei IP, convergenta fix-mobil etc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri