In 2011, Statele Unite vor avea 23,3 milioane de utilizatori pentru acest gen de servicii in timp ce in Europa cifra va fi de doua ori mai marte, potrivit unui raport TeleGeography.

“Serviciul VOIP a evoluat in Statele Unite ca unul important care da ceva batai de cap furnizorilor de servicii traditionale”, a spus Stephan Beckert, analist TeleGeography. “Totusi, in Europa VOIP ar putea schimba fundamental structura pietei liniilor fixe (telefonie fixa)”, a completat Beckert.

VOIP a inregistrat, atat pe continetul european cat si in SUA, o evolutie similara pana in anul 2006. Mai multi factori au contribuit la cresterea mai rapida din Europa, printre care competitia preturilor dar si participarea activa a operatorilor ca France Telecom, Deutsche Telekom sau BT Group pe aceasta piata.

In Europa, operatorii care benificiaza de pe urma acestor servicii detin 26% dintre abonatii VOIP, in timp ce in statele Unite AT&T, Verizon si Qwest nu au fost foarte competitivi pe aceasta piata, potrivit raportului elaborat de TeleGeography. Acesti factori ar putea face ca in 2011 serviciile de telefonie prin internet sa fie de doua ori mai utilizate in Europa decat in Statele Unite.