35% din totalul softwarelor instalate pe PC-uri au fost piratate, scanzand de la 36% in 2003, potrivit unui studiu, condus de firma de cercetare IDC.
Pierderile estimate din pirateria software au crescut insa de la 29 miliarde $ la 33 miliarde$, deoarece atat piata legala cat si cea piratata au crescut. IDC a estimat ca 90 miliarde $ au fost incasate din instalarea de software licentiate in 2004, comparativ cu 80 miliarde $ in 2003, crescand si vanzarile de software legale cu 6%.

Tarile care utilizeaza cel mai mult software piratate, potrivit IDC, sunt Vietnam, Ucraina, China si Zimbabwe. Cel putin 90% din software-le utilizate in aceste tari au fost pirtate in 2004, potrivit raportului BSA. In mai mult de jumatate din cele 87 de state studiate, pirateria software a depasit 60%.

IDC a estimat ca 21% din software-le din SUA au fost piratate, comparativ cu 23% in Noua Zeelanda si 27% in Marea Britanie. Austria si Suedia se afla printre tarile cu cea mai mica rata a pirateriei software.
Pirateria software cauzeaza un profund impact economic in intreaga lume. Pirateria software duce la scaderea numarului de locuri de munca si scaderea veniturilor din taxe in tarile cu piete software in crestere.

Pentru studiu, IDC a utilizat statisticile privind distribuirea de software si hardware, a condus mai mult de 7.000 de interviuri in 23 de natiuni si a trimis analisti IDC in mai mult de 50 de tari pentru a studia conditiile de piata.