Proiectul Un laptop pentru fiecare copil, initiat de deputatul liberal Iona Ghise in anul 2006, ar putea intra in bugetul pentru anul 2008.

“Guvernul pare sa isi doreasca destul de tare proiectul acesta”, ne-a spus Diana Cionoiu, reprezentant al Asociatiei pentru Soft Liber, care a precizat ca pentru finantarea acestuia vor fi folositi banii alocati invatamantului, dar care nu au fost utilizati de catre institutiile scolare.

Laptopul XO are un procesor slab (AMD Geode LX 700, 433 Mhz), care nu permite rularea unor aplicatii complexe. Acesta are un scop pur educational, spune Diana Cionoiu, si ar trebui sa ii ajute pe copii in activitatile scolare. Laptopul cu camera web, microfon si trei porturi USB, are si tastatura rezistenta la apa si la murdarie.Costul de productie este de 176 de dolari, dar odata ce va fi produs in masa, costul pe unitate ar trebui sa scada.

Laptopul va fi produs in Taiwan, de compania Quanta. Potrivit BBC, cele mai scumpe componente vor fi placa de baza (75 de dolari) si display-ul, bateria si camera (60 de dolari), potrivit BBC.

Profesorul Nicholas Negroponte a propus pentru prima data acest proiect in anul 2002. Oficialii organizatiei One Laptop per Child recunosc ca OLPC nu este potrivit pentru o persoana care lucreaza la birou, dar spun ca raspunde cerintelor copiilor din tarile slab dezvoltate. In acest scop, laptopul are cateva caracteristici speciale: carcasa rezistenta la socuri, consum redus de energie si un ecran care poate fi citit si la razele soarelui, in cazul in care sala de clasa este indisponibila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Zitec oferă acces gratuit pentru antreprenori la platforma Mirro
Setari Cookie-uri