Noua versiune a fost botezata Eiger si are la baza Windows XP Professional cu Service Pack 2 si a fost proiectata pentru a fi folosita pe computerele legate in retea. Lansarea variantei beta e programata spre sfarsitul lui 2005. Partea frumoasa este ca poate rula fara probleme pe un sistem cu un procesor Pentium II, 128 MB memorie RAM si 500 MB spatiu liber pe hard disc.

CLIENTI.

"Exista un segment de clienti care au computere mai vechi si vor sa stoarca mai multa valoare din acest hardware", a explicat Barry Goffe, group manager pentru Windows, in cadrul Microsoft. Produsul nu a fost creat pentru a fi folosit de clientii casnici sau de firmele de mici dimensiuni, ci pentru organizatii mari care folosesc PC-uri vechi, pe care sunt instalate versiuni mai vechi ale sistemului de operare, precum Windows 95, Windows 98 sau Windows NT 4.0. Cu Eiger, utilizatorii vor avea acces la optiuni precum Active Directory sau Group Policy Management (pentru gestionarea drepturilor de acces). Versiunile mai vechi ale Windows sunt si mai nesigure, pentru ca Michosoft nu mai ofera patch-uri pentru ele. Cum Eiger se bazeaza pe XP, utilizatorii sai vor avea acces la serviciul Windows Update pentru a rezolva problemele de securitate.

APLICATII.

Noul sistem de operare a fost gandit pentru a rula aplicatii de server. Asta inseamna ca suita Office nu va putea fi instalata pe sisteme care opereaza sub Eiger, iar utilizatorii vor accesa programe precum Word sau Excel doar legandu-se la serverul companiei. In schimb, sistemul de operare va include Internet Explorer pentru accesul la Internet si Windows Media Player. De asemenea, Eiger va suporta programe de securitate (indiferent daca sunt produse de Microsoft sau de alte companii). Spre exemplu, va functiona impreuna cu Windows Server Update Service sau System Management Server.

"Exista clienti care nu se afla in postura de a cumpara un sistem nou", spune reprezentantul Microsoft. Cum Windows XP nu a fost facut pentru a rula pe configuratii mai vechi, Eiger ar fi solutia de mijloc.

MEDIU

"Eiger nu este un produs care sa poata fi folosit la orice si nu este ceea ce clientii traditionali vor de la un sistem de operare. Este undeva la mijloc intre cerintele unui client mediu si cele ale unui utilizator mai sarac" - Barry Goffe, group manager pentru Windows, in cadrul Microsoft