Piata romaneasca de periferice a crescut cu 84% in trimestrul al doilea, comparativ cu acelasi interval din 2006 si a atins o valoare de 32 milioane de dolari in perioada mentionata, potrivit unui studiu International Data Corporation (IDC)

Piata a ajuns la circa 120.000 de unitati in trimestrul al doilea al anului, in crestere cu 84% comparativ cu intervalul echivalent din 2006.

Primii trei jucatori de pe piata raman in continuare Hewlett-Packard (HP), Canon si Lexmark, care au o cota de piata de 77% din unitati si 45% din valoare.

In ceea ce priveste evolutia trimestriala, vanzarile au scazut cu aproape 40% in trimestrul al doilea, comparativ cu primele luni ale anului.

Aceste rezultate sunt puse de analistii IDC pe seama "exploziei vanzarilor in trimestrul intai din 2007, lipsa unor proiecte majore in trimestrul al doilea, precum si vara timpurie si neobisnuit de calda care a fortat potentialii cumparatori sa isi cheltuiasca economiile pe produse de sezon''.

Piata a inceput sa isi revina in iunie si se asteapta o revenire la trendul ascendent in ultimele doua trimestre ale anului, potrivit studiului IDC.

Vanzarile de multifunctionale au crescut cu 137,5% in trimestrul al doilea comparativ perioada corespunzatoare din 2006. Multifunctionalele au reprezentat putin sub jumatate din volumul total, aproape la acelasi nivel cu imprimantele monofunctionale, care au depasit foarte putin limita de 50%, avand o crestere anuala de 52%.

Vanzarile de copiatoare monofunctionale au scazut cu un sfert si au reprezentat doar 0,4% din volumul pietei, mai arata studiul citat.

In ceea ce priveste tehnologiile de tiparire, al doilea trimestru din 2007 a inregistrat o popularitate in crestere a echipamentelor monolaser, in dauna tehnologiei inkjet, comparativ cu trimestrul intai al anului. Cu toate acestea, imprimantele cu jet de cerneala (inkjet) au continuat sa domine piata, cu o cota de piata de 62%.

Comparativ cu al doilea trimestru din 2006, segmentul inkjet a crescut cu mai mult de 150% in trimestrul al doilea al anului curent.

Vanzarile de echipamente monolaser, au crescut cu 29% in trimestrul al doilea al anului, reprezentand apoape o treime din piata totala de a segmentului copiatoarelor, in timp ce vanzarile de echipamente laser color au crescut cu 63%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2006. Cu toate acestea, cota de piata a echipamentelor laser color este de circa 2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania a fost a doua cea mai dinamica piata auto din UE in 2019