Vanzarile mondiale de PC-uri (Personal Computer) vor inregistra cresteri de 12,3 procente pentru anul 2007 si de 11 procente in anul 2008, potrivit unui raport Gartner citat de presa internationala.
Cresterea va veni in special din pietele emergente, precum China, India, tarile din America Latina sau Europa de Est, dar si din piata PC-urilor portabile, sunt de parere specialistii firmei de cercetare.

“Acestia sunt principalii conductori. Din perspectiva canalului, nu stiu daca pietele emergente ajuta, dar cresterea va fi in piata PC-urilor mobile”, a spus George Shiffler, director de cercetare Gartner pentru Client Platforms Markets Group, adaugand ca Statele Unite vor reprezenta principalul motor pentru vanzarile de calculatoare portabile.

Pe pietele mature cresterea resimtita ar trebui sa se situeze in jurul valorii de sapte procente, iar in tarile in curs de dezvoltare, care reprezinta 42% din business-ul calculatoarelor, majorarea va depasi 18 %, potrivit raportului.

“PC-urile mobile vor continua sa ofere vanzatorilor cele mai mari oprtunitati de crestere”, considera Mikako Kitagawa, analist Gartner.

Scaderea preturilor pentru calculatoarele portabile, performantele sporite si avatajele care le diferentiaza de un desktop sunt factori importanti care au contribuit la succesul PC-urilor mobile in fata desktop-urilor.

“Pe plan istoric, a trebuit sa renunti la caracteristici si functii cand ai trecut de la un desktop la o platforma moila. La dimensiunea ecranului. La viteza preocesorului. A trebuit sa reduci capabilitatile grafice (pentru calculatoarele portabile). Aveai hard drive cu capacitate mai mica. Dar cu nootebook-urile introduse in 2007 care au atat de multe caracteristici de la procesor, la memorie, pana la dimensiunea ecranului, nu mai trebuie neaparat sa renunti la toate acele functionalitati dar castigi capacitatea de a purta cu tine PC-ul tau”, a spus Michael Schwab, vicepresedinte pentru achizitii in cadrul D&H Distributing.

“Durata de viata a bateriei continua sa se imbunatateasca pe masura ce producatorii de componente se concentreaza pe consumul de energie si pe capacitatile ecologice ale produselor. Cred ca acesta a fost accentul major pentru decalaj”, a precizat Schwab.

Hewlett-Packard (HP) si Dell, liderii in productia de PC-uri, au anuntat in ultimul trimestru rezultate care au depasit estimarile analistilor. HP a raportat o crestere a vanzarilor de 29 de procente in trimestrul al treilea, pana la cifra de 8,89 miliarde de dolari. Dell a anuntat in al doilea trimestru vanzari de 8,9 miliarde de dolari pe segmentul PC-urilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri