Asseco a anuntat ca va prelua in trimestrul al doilea al anului viitor controlul asupra Prokom Software, devenind astfel cel mai mare grup de software si servicii IT din Europa de Est si ar putea tinti in Romania in trei ani un loc de lider in industria locala de soft si servicii informatice.
Directorul general al Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrala si de Est, Eugen Schwab, a remarcat interesul Asseco si al altor companii din grupul Prokom pentru Romania. "Din noua pozitie si cu o forta financiara inca si mai mare, Asseco ar putea tinti in Romania un loc de lider in industria locala de soft si servicii informatice. Astfel, prin achizitii de companii sau doar de contracte importante, Asseco ar putea deveni in urmatorii trei ani un concurent important pentru filialele locale ale IBM, HP, S&T sau NESS, mai ales ca s-a format si dezvoltat intr-un mediu economic, politic si social foarte asemanator celui din Romania, cu oportunitatile si constrangerile specifice", a declarat Eugen Schwab.

Achizitiile de anul acesta ale Net Consulting si Fiba, centrate pe sectorul public si pe cel bancar, au demonstrat ca Asseco a inclus Romania pe harta dezvoltarii sale regionale. In acelasi timp, ABG Ster-Projekt a demarat o colaborare cu Siveco in Romania pentru proiectul APIA, unul dintre proiectele de dimensiuni mai importante din sectorul public in 2006 – 2007.

George Mironescu, consultant al Pierre Audoin Consultants (PAC), responsabil pentru piata de software si servicii informatice din Polonia, considera ca "desi tranzactia poate parea in aparenta spectaculoasa, ea nu reprezinta decat o regrupare a conglomeratului de firme IT controlat de Prokom Software".

George Mironescu afirma ca "manevra era oarecum asteptata in piata de ceva vreme, si ultimele miscari de reorganizare din cadrul gruparii de firme controlate de Prokom Software sugerau aceasta realiniere. In esenta, nu este vorba despre nicio tranzactie care ar schimba peisajul competitional de pe piata poloneza, respectiv regionala, intrucat ambele firme consolidau impreuna veniturile si functionau ca grup de trei-patru ani. Achizitia este de fapt o inversiune in cadrul Prokom Grup, si ea nu creaza schimbari de pozitie la nivelul pietei".

Compania de consultanta PAC are o pozitie rezervata cu privire la viteza cu care Asseco va reusi sa devina un grup coeziv la nivel regional, avand in vedere ca noua companie va avea de coordonat si apoi de integrat zeci de sub-entitati, fiecare cu cultura proprie, si dispersate geografic la nivelul regiunii.

De asemenea, in conditiile in care se planifica listarea separata la Bursa de la Varsovia a diferitelor companii locale din cadrul grupului Asseco, este discutabil daca noul grup va ajunge rapid o firma cu structura monolitica sau va functiona in regim sindical, preferand sa lupte pentru proiecte in mod oportunist. Remodelarea si restructurarea grupului de firme de sub Prokom Software vine si pe fondul unei relative stagnari a pietei de software si servicii IT din Polonia si a unei crize in randul marilor companii locale de servicii informatice. Marele concurent local al lui Prokom Software, fostul ComputerLand (redenumit Sygnity) trece de asemenea printr-un proces de restructurare de anvergura, in urma fuzionarii cu Emax.

Conform studiilor SITSI (Software and IT Services Industry) pentru Europa Centrala si de Est ale Pierre Audoin Consultants (PAC), Prokom domina piata din Polonia cu 259 milioane euro din licente proprii si servicii informatice, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din piata de profil. Cu venituri totale in 2006 de peste 430 milioane euro, din care peste 370 milioane euro in Polonia, Grupul Prokom este in topul companiilor IT din regiune. De asemenea, prin firmele cumparate in Slovacia, Cehia si Romania, Prokom are o prezenta intre locurile 5-10 furnizori de software si servicii informatice in fiecare din aceste tari.

Pierre Audoin Consultants (PAC) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice (Software and IT Services Industry – SITSI). PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 de piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York. Biroul din Bucuresti a fost deschis in martie 1999 si se concentreaza pe principalele piete central si est europene Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri