"In ultima perioada piata locala a serviciilor IPTV a cunoscut o dezvoltare semnificativa, tendinta inregistrata pe fondul evolutiei rapide a tehnologiei digitale, precum si a cerintelor din ce in ce mai mari din partea consumatorilor, care doresc sa acceseze servicii cat mai inovative in domeniul televiziunii. iNES IPTV a implementat deja o strategie care rezida in extinderea numarului de servicii IPTV si operationalizarea costurilor percepute pentru accesarea acestora, tendinte inregistrate si in activitatea celor mai importanti operatori de servicii IPTV din Europa" a declarat Operations Manager iNES IPTV Romania, Radu Rusu.

Marea Britanie si Romania sunt printre pietele cele mai „tinere” pentru acest tip de servicii, unde opereaza un singur provider, in comparatie cu Franta, unde sunt prezenti opt operatori ai serviciilor IPTV, urmata de Spania care numara patru operatori, Germania si Italia unde sunt prezenti doi operatori.

Piata serviciilor de IPTV din Europa este estimata in prezent la un miliard de euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 100% fata de cifra inregistrata in 2006, de 470 milioane de euro, se arata intr-un raport international, citat de iNES IPTV. Pana la finalul anului 2009, se prognozeaza ca se vor inregistra aproximativ 8,7 milioane utilizatori ai serviciului IPTV la nivel european.

Citeste si:

Serviciul de IPTV a fost introdus in Romania, in octombrie 2005, de catre iNES. In prezent, iNES transmite 109 programe TV prin protocolul IPTV. Transmiterea semnalului TV prin protocolul IPTV este direct legata de sistemul de distributie prin fibra optica, iNES dispunand in prezent de o retea cu o intindere de aproximativ 1500 de kilometri, care poate fi extinsa pe masura ce vor fi inregistrati noi utilizatori ai serviciilor.

In prezent, piata serviciilor de IPTV din Europa numara peste 60 de operatori care transmit fluxul televizat prin IP (Internet Protocol) si cumuleaza in acest moment un numar de aproximativ 5,6 milioane de utilizatori ai serviciilor IPTV, inregistrand o crestere aproape dubla fata de 2006, cand numarul total al abonatilor la nivel european a fost de 2,9 milioane.