Datele statistice preliminare raportate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologiei Informatiei (ANRCTI) indica un ritm de crestere sustinut a numarului de utilizatori de servicii de telefonie mobila, precum si o crestere substantiala a numarului de conexiuni in banda larga la Internet.

La mijlocul acestui an 3,8 milioane de clienti beneficiau de unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, in calitate de titulari de contract, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri (33,5% din numarul total de cartele SIM active), ceea ce indica o medie de 1,7 abonamente de client. Astfel, se poate aprecia ca majoritatea abonatilor au cate doua abonamente, fie la acelasi operator, fie in retele diferite, potrivit ANRCTI.

In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, ANRCTI a identificat pana la sfarsitul lui iunie 2007 un numar de 72 de furnizori activi de servicii de acces si/sau apeluri la nivelul pietei cu amanuntul. Cota de piata detinuta de furnizorii alternativi a ajuns la 25%, numarul liniilor instalate de acestia fiind de aproximativ 1,03 milioane. Numarul total de linii telefonice conectate (inclusiv ale furnizorului fost monopolist), era de circa 4,1 milioane (in scadere cu 7% fata de aceeasi data a anului trecut), indicand o rata de penetrare a telefoniei fixe de 19 linii la suta de locuitori.

Citeste si:

Numarul de conexiuni la Internet s-a ridicat in prima parte a anului la 4,5 milioane, o crestere cu 78,2% fata de jumatatea anului 2006, rata de penetrare fiind de 21%. Dintre acestea, au fost raportate un numar de 2,2 milioane de conexiuni de tip broadband la internet (conexiuni cu o viteza de cel putin 128 kbps, inclusiv conexiuni pentru acces mobil), in crestere cu 90,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata de penetrare, la nivel de populatie fiind de 10,5%.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament au inregistrat schimbari la nivel de structura, ponderea abonatilor pe suport DTH fiind in crestere cu peste 172% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul abonatilor DTH a ajuns la aproape un milion in primul semestru 2007, in timp ce numarul abonatilor la servicii de cablu TV era in jur de 3,6 milioane. La finele semestrului ponderea abonatilor prin cablu in total abonati ajunsese la 79%, iar cea a abonatilor prin suport DTH la 21%.