Deputatii au eliminat ieri accizele la aparatele digitale - foto si video, la CD-player si DVD-playere din legea de modificare a Codului Fiscal. Proiectul mai urmeaza sa fie promulgat de presedintele tarii pentru a intra in vigoare, astfel ca, teoretic, de la 1 iunie nu vom mai avea acciza la camerele foto.

Guvernul stabilise initial sa introduca o acciza de 30% din valoarea produsului la aparatele digitale. Parlamentarii puterii au schimbat insa aceasta prevedere votind amendamentul propus de Varujan Pambuccian (deputat al minoritatilor nationale) de eliminare a accizelor.

O alta modificare operata de deputati la Codul Fiscal este si reducerea TVA la biletele de cinema cu 3%. Vestea buna a fost primita cu scepticism de importatorii si distribuitorii de aparate foto digitale, care spun ca acum vor trebui sa vinda, timp de citeva luni, aceste aparate la pretul mai mare, cu acciza.

ôEstimam o scadere a preturilor intr-un interval de doua-trei luniö, spune Petrut Mazarine, reprezentantul unei companii de profil. Mai precis, distribuitorii vor trebui sa repete ôschemaö aplicata in ianuarie, cind au fost necesare importante campanii de marketing pentru a putea vinde stocurile vechi, cu acciza, cind deja existau pe piata aceleasi modele, fara acciza. ôSingura sansa este sa importam aceleasi produse fara acciza, dupa 1 iunie, si sa le vindem la un pret mediuö, spune distribuitorul. Accizele la camerele foto digitale au fost modificate de patru ori de la sfirsitul anului trecut pina acum.

Graficul accizei

data acciza la aparate foto digitale
31 dec. 2004 25%
1 ianuarie 2005 0%
1 aprilie 2005 30%
1 iunie 2005 0%

Diferenta de pret

aparat pret cu acciza 30% pret fara acciza
Canon A520 289 euro 203 euro
Kodak CX 7430 367 euro 257 euro
Samsung Digimax 401 176 euro 124 euro
* preturile nu includ TVA