Miniaturizarea diverselor dispozitive electronice a ajuns la limita. Legea lui Moore, care spune ca la fiecare perioada de 18 luni puterea de calcul se dubleaza, a dus la realizarea unor echipamente extrem de performante si de dimensiuni foarte mici.

Astfel, vedem telefoanele celulare ca sunt din ce in ce mai mici si au mult mai multe functii. PDA-urile devin la fel de performante ca PC-urile de acum cativa ani. Limita miniaturizarii pentru aceste dispozitive este data de marimea tastaturii si a ecranului. Daca butoanele sunt prea mici, ele nu pot fi utilizate, iar daca afisajul nu este suficient de mare, receptionarea informatiilor este dificila. Viitorul ne rezerva mari surprize, cercetatorii de la NEC Corporation incearca sa "sparga" aceste limitari intr-un mod revolutionar. Conceptul P-ISM este atat de radical incat a reusit sa uimeasca pe toti cei care l-au vazut sau au auzit de el. Practic, cinci componente de dimensiunea unui pix vor alcatui un computer.

Unul dintre pixuri reprezinta procesorul (CPU), altul este o camera video, al treilea proiecteaza o tastatura virtuala, unul are rolul de proiector si inlocuieste display-ul traditional si ultimul este responsabil de comunicatii. Toate aceste componente comunica intre ele fara a fi conectate prin fire. Chiar daca in momentul de fata saltul pana la crearea unui computer care sa arate in acest fel este imposibil de facut cu tehnologia actuala, aparitia in viitor a unor astfel de dispozitive este certa.

Puterea de calcul a pachetului P-ISM actual il situeaza in categoria telefoanelor celulare, el avand functiile specifice acestor tipuri de dispozitive, inclusiv conectarea la Internet prin operatorul de telefonie celulara. Totusi, fiecare componenta in parte dintre cele cinci reprezinta un salt tehnologic. Daca pentru componenta ce reprezinta procesorul singura problema de rezolvat a fost cea de conectare si de alimentare, celelalte sunt adevarate provocari pentru specialisti. Cu P-ISM se redefinec conceptele de baza ale dispozitivelor mobile si nu numai atat.

Daca pana acum eram obisnuiti sa cumparam un echipament cum ar fi un notebook, PDA sau telefon mobil care sa aiba caracteristici clare si sa fie definite prin forma, culoare, performante etc., iata ca acum acestea se schmba. Cu P-ISM, practic, nu mai conteaza nimic altceva decat performantele. Tastatura este virtuala si asemenea proiectorului poate fi asezata oriunde. Cele mai urgente dintre problemele ce trebuie rezolvate inainte de a putea vedea in magazine aceste produse sunt cresterea duratei de utilizare a bateriilor si scaderea costului de fabricatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri