Compania Samsung Electronics a inregistrat un profit in stagnare in al treilea trimestru al anului 2007, scaderea preturilor la cardurile de memorie anuland cererea masiva de televizoare cu ecran plat, umbrind perspectiva economica a celui mai mare producator de cipuri din lume, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Estimarile pentru trimestrele care urmeaza sunt afectate de asteptarile unor viitoare scaderi a preturilor la cardurilor de memorie DRAM, folosite cu precadere in computerele personale si la cardurile de memorie rapida NAND, folosite la camerele digitale si playerele audio precum iPod Apple.

Samsung a declarat ca se asteapta ca preturile la cardurile de memorie NAND sa scada cu 5% in trimestrul patru al anului 2007.

In timp ce estimarile pe termen scurt la vanzarile de carduri de memorie sunt dezamagitoare, Samsung, cel mai mare producator din lume al televizoarelor cu ecran plat, ar trebui sa continue sa inregistreze profituri robuste de pe urma diviziei producatoare de LCD-uri, a ofertelor si a cererii mari de monitoare si televizoare cu ecran plat, relateaza Reuters.

Samsung Electronics Co Ltd, cea mai mare companie producatoare de tehnologie din afara Statelor Unite ale Americii, a inregistrat un profit net de 2,19 mii de miliarde de woni (echivalentul a 2,39 miliarde de dolari) in al treilea trimestru din 2007 ce s-a incheiat in septembrie, aceeasi suma ca acum un an dar mai mare cu 1,42 mii de miliarde de woni fata de perioada aprilie-iunie.

Cu toate ca aceasta cifra reprezina o imbunatatire remarcabila fata de trimestrul trecut, este mult mai scazuta decat se astepta.

Profitul operational a fost de 2,07 mii de miliarde de woni, mai mult cu 12% fata de anul trecut, iar vanzarile au crescut cu 10%, pana la 16,68 mii de miliarde woni, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Piata se asteapa ca Samsung sa inregistreze un profit net de 8,29 mii de miliarde de woni in 2008, fata de 7,11 mii de miliarde de woni cat se estimeaza pentru anul 2007, conform Reuters, fiind spijinit de o eventuala stabilizare a preturilor la cardurile de memorie DRAM, asteptata in urmatorul an, odata ce rata capacitatii de productie se va incetini.

Divizia producatoare de ecrane plate a inregistrat performante mai bune, datorita cererii crescute pentru LCD-uri, marja de profit crescand aproape de doua ori, pana la 17%.

Se asteapta ca in 2008, odata cu Jocurile Olimpice de la Beijing, industria producatoare de LCD-uri sa fie din nou propulsata.

Samsung, al doilea producator din lume de telefoane mobile in al doilea trimestru, dupa Nokia si inaintea companiei Motorola, a vandut un numar record de 42,6 milioane de telefoane mobile in al treilea trimestru din 2007, comparat cu 37,4 milioane in al doilea.

Marja operationala a crescut pana la 12%, de la nivelul de 8% inregistrat in al doilea trimestru, odata cu imbunatatirea produselor sale de top.

Data fiind performanta slaba a diviziei producatoare de cipuri, actiunile Samsung au crescut cu doar 1,6% in al treilea trimestru, fata de titlurile companiilor rivale, care s-au apreciat cu 11,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Trump amenință să reglementeze sau să ”închidă” platforme precum Twitter
Setari Cookie-uri