Romania ocupa penultimul loc in UE in ceea ce priveste rata penetrarii internetului in banda larga, cu un procent de 6,6%, intr-un clasament in care Danemarca se afla pe primul loc si Bulgaria pe ultimul

Cea mai mare rata de utilizare a internetului in banda larga a fost atinsa in Danemarca (37,2%) si Olanda (33,1%), Romania si Bulgaria situandu-se pe ultimele locuri cu 6,6% si respectiv 5,7% din populatie, conform unui raport publicat de Comisia Europeana luni.

"Accesul la internetul in banda larga a ajuns in Uniunea Europeana la 90 de milioane de linii, atingand o crestere de 28,7% din iulie 2006 in iulie 2007 in cele 25 de state membre mai vechi, excluzand Romania si Bulgaria. Insa Uniunea ar trebui sa adopte masuri pentru cresterea competitiei si sa acorde atentie statelor aflate la finalul clasamentului", a declarat Comisarul UE pentru Telecomunicatii,Viviane Reding, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Cresterea disponibilitatii conexiunii in banda larga este vazuta de comisarul european ca un pas cheie in impulsionarea cresterii economice prin suportul acordat micilor afaceri.

"Este inacceptabil ca diferenta dintre cei mai puternici si cei mai slabi furnizori se afla in crestere. Europa trebuie sa actioneze pentru pentru a-si pune in ordine capacitatea de conexiune in banda larga", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii.

Comisarul a mai anuntat si ca va face va face propuneri specifice ca parte a unui pachet de reforme in domeniu pe 13 noiembrie.

"Lipsa de competitie si slabiciunile legislatiei sunt citate ca principalele obstacole la cresterea utilizarii internetului in banda larga", a explicat comisarul european, care intentioneaza sa propuna autonomie legislatiei la nivel national pentru separarea activitatii de administrare a retelelor de operatiunile comerciale ale unei companii, in cazul unor probleme serioase de concurenta. Comisarul doreste de asemenea infiintarea unei noi autoritati de reglementare pan-europene, capabila sa impuna masuri anti-trust institutiilor nationale de profil, in colaborare cu CE, daca aceasta nu este multumita de modul in care este abordata o problema.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si