Microsoft a acceptat in cele din urma sa ia masurile necesare respectarii prevederilor deciziei Comisiei Europene din 2004, prin care gigantul american era acuzat de tendinte monopoliste, a anuntat luni executivul european

Comisia a precizat intr-un comunicat ca "s-a asigurat de cooperarea Microsoft in ceea ce priveste respectarea obligatiilor consemnate in decizia Comisiei Europene din 2004".

Conform acestui anunt, ce reprezinta o victorie majora pentru Uniunea Europeana, Microsoft va oferi programatorilor de aplicatii gratuite informatiile necesare pentru ca programele acestora sa opereze fara conflicte cu sistemul de operare produs de grupul american, destinat calculatoarelor personale.

Microsoft a renuntat, conform comunicatului emis de Comisie, la redeventele ridicate pentru informatiile legate de interoperabilitate, asupra carora insistase pana de curand, potrivit NewsIn.

In martie 2004, Comisia Europeana a impus companiei o amenda record de 497 de milioane de euro ( 674 milioane de dolari) si i-a ordonat sa-si schimbe practicile de piata, in urma concluziei oficiale ca Microsoft nu a comunicat informatii necesare competitiei loiale altor firme producatoare de aplicatii pentru servere destinate afacerilor mici.

Aceste informatii sunt necesare, pentru ca serverele concurente sa poata concura pe baza unor premise egale cu cele ale Microsoft care trebuie sa isi ajute concurentii sa se interconecteze cu sistemul sau de operare, Windows, destinat calculatoarelor personale.

Microsoft anuntase atunci ca va cere taxe pentru eliberarea informatiilor privitoare la interoperabilitate, incat acestea fac parte din programul propriu de dezvoltare al companiei si sunt protejate prin licenta.

Dar Comisia Europeana a stabilit in luna martie a acestui an ca firmele concurente isi vor pune reciproc la dispozitie astfel de aplicatii fie ca sunt sau nu protejate de licenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si