Parole citite in palma si in ochi: Sesam, deschide-te!
Parolele obisnuite, constind in combinatii de litere si cifre, nu sint de netrecut. Insa acum nu mai trebuie sa va incarcati memoria cu tot felul de cifre pentru a deschide usa, computerul sau telefonul mobil. Sistemele biometrice va citesc codul in palma sau in ochi. Daca va recunoaste, aveti cale libera. In caz contrar, nu insistati, e clar ca sinteti nepoftit. Simplu si eficient.

Cum spargerea sau copierea unor parole a devenit un hobby pentru milioane de hackeri, simplele coduri alcatuite din cifre, litere ori combinatii intre acestea nu mai reprezinta de mult o bariera sigura pentru securizarea accesului sau pentru secretizarea datelor. Fiecare dintre noi a primit de la natura amprente unice si o configuratie deosebita a irisului, astfel ca scanarea acestor date biometrice nu poate da rateuri.
Cu conditia sa aveti miinile curate si sa va dati jos ochelarii cind va priveste cititorul de iris. E de-ajuns sa va inregistrati o singura data in baza de date a dispozitivului cu astfel de cod si apoi veti avea de indeplinit o simpla formalitate.

Altadata, acest tip de identificare putea fi vazut doar in filmele SF. Astazi a devenit realitate, iar in urmatorii ani le vom intilni tot mai des, chiar si in Romania. Iata citeva solutii oferite la scara larga.

Irisul, la control!

Doua sisteme produse de Panasonic se bazeaza pe scanarea irisului. Dispozitivul pentru controlul accesului, ideal pentru incaperi mari, costa 6.500 de euro, iar camera video care permite accesul pe computer are un pret mai mic, 538 de euro. Pentru a trece mai departe de aceste sisteme e suficienta aruncarea unei priviri spre senzor. Dupa o scurta asteptare, sistemul emite un sunet care indica recunoasterea configuratiei irisului cu o imagine inregistrata in prealabil in baza de date. Un alt sistem de identificare este Bioface 3D, cititorul biometric realizat de compania Mesa, cu un pret de 7.200 de euro. Acesta recunoaste caracteristicile si forma degetului aratator, autorizind accesul. Producatorul Eter a pus la punct un sistem care analizeaza geometria palmei, fiind capabil sa distinga 96 de elemente preinregistrate.

Cheia de pe deget

Alte sisteme folosesc insa amprenta digitala, caz in care degetul functioneaza ca o cheie. Byometrics a lansat pe piata TOCAaccess Light Plus, un sistem de deschidere a usilor care memoreaza pina la 99 de amprente. Acelasi principiu sta la baza cititorului de amprenta Bioshome (2.570 de euro), realizat de Mesa, care poate fi atasat la interfon. Solutia este folosita si de videofonul Biometric, la pretul de 2.570 de euro. Biometric pune la dispozitia celor interesati si un sistem care permite accesul pe baza unui cuvint rostit. Dispozitivul costa 1.044 de dolari. Compania Aliandre a realizat un sistem antifurt pe baza de amprenta digitala, denumit Masterguardian si disponibil la un pret de 1.150 de euro.

Poza da verdictul

In fine, cel mai dinamic sector al acestor aplicatii il reprezinta piata telefoniei mobile.
Multi utilizatori detin telefoane celulare inteligente in care stocheaza agende, contacte, planuri de afaceri si alte informatii personale. Consortiul coreean Pantech-Curitel vine in intimpinarea celor interesati cu un mobil biometric dotat cu o camera foto digitala. Este vorba despre Gl 100, primul telefon GSM cu recunoastere de amprenta digitala pentru deblocarea tastaturii. Celularul costa 432 de dolari. Mai abordabila este tehnologia Okao Vision Face Recognition Sensor, propusa de compania japoneza Omrom. Este vorba despre un sistem de recunoastere faciala, destinat tuturor aparatelor dotate cu o camera foto digitala. Pentru a debloca mobilul, utilizatorul trebuie sa-si faca o fotografie.

In mai putin de o secunda, programul compara fotografia utilizatorului cu imaginea salvata in prealabil. Fiecare poza are dimensiunea de 1,5 KB, iar softul ocupa 370 KB de memorie RAM sau 450 KB de memorie RAM. Senzorul identifica 80 de puncte din figura unei persoane si are o rata de recunoastere de 99a.

Poseta interactiva

Conceputa de Media Lab, unitate din cadrul prestigiosului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), poseta bYOB este un produs adresat femeilor care iubesc tehnologia. bYOB inseamna Build Your Own Bag, adica Fa-ti geanta, si e realizata din stofa modulara, permitind imbinarea in mai multe variante.

Materialul e capabil sa interactioneze cu utilizatoarea. In momentul in care i se ataseaza minerul, gentuta raspunde prin emiterea de lumini si sunete.

De exemplu, ilumineaza interiorul atunci cind percepe intunericul din exterior, avertizeaza proprietara atunci cind lipsesc unele obiecte, furnizeaza informatii descarcate de pe Internet prin Bluetooth (meteo, locuri de parcare, harti etc.).

Poseta e rezistenta la apa. Stofa modulara din care este realizata va fi aplicata in viitor si pentru alte produse. Ca sa verifice prezenta obiectelor, poseta foloseste frecvente radio (tehnologia RFID). Daca posesoarea uita sa-si puna in poseta mobilul sau cheile, aceasta emite un sunet special. Din pacate insa, daca posesoarea uita sa-si ia poseta cu ea, nu-i ramine decit sa anunte o recompensa pentru gasitor...

Dispozitiv portabil cu hard-disk

Dotat cu functii de organizer si player MP3, primul dispozitiv portabil inteligent cu hard-disk se anunta un concurent serios pentru popularul player audio iPod, produs de Apple. LifeDrive Mobile Manager costa aproximativ 500 de dolari si are un procesor Intel Xscale PXA270 la 416 MHz, ecran color de 480 x 320 pixeli si hard-disk de 4 GB, din care 3,85 GB ramin la dispozitia utilizatorului.

Exista spatiu suficient pentru 1.000 de fotografii digitale, 300 de melodii sau pentru doua ore si jumatate de film video. Gadgetul produs de compania PalmOne va rula sistemul de operare Garnet, care suporta conexiuni wireless prin Bluetooth si Wi-Fi 802.11b. Transferarea datelor pe un PC se poate face si prin USB.

Programul Pocket Tunes ruleaza fisierele muzicale, iar prin conectarea la serviciul muzical online Real Rhapsody utilizatorul isi descarca melodiile preferate. Transferarea fotografiilor se realizeaza cu ajutorul softului Camera Companion.

Volan pentru senzatii tari

Logitech a lansat saptamina trecuta volanul Logitech Driving Force EX, un accesoriu potrivit tuturor sistemelor de jocuri PlayStation 2. Pe linga portul standard pentru PlayStation 2, noul volan are si un port USB. Majoritatea jocurilor de astazi utilizeaza portul USB pentru volane. Tehnologia pentru feedback reda cit mai realist rezistenta directionala intimpinata la sarituri, gropi sau obstacole in drum spre victorie.
Volanul Logitech Driving Force EX reprezinta ultima inovatie industriala in design-ul realizat de Logitech. In productie s-a folosit o tehnologie de modelare pe baza de gaz, acest proces permitind construirea volanului dintr-o singura piesa. Daca celelalte volane de pe piata sint formate din doua parti, fata si spate, noul periferic este realizat dintr-o singura bucata rigida si de buna calitate. Fara imbinari si colturi, efectul force feedback-ului este si mai realist.

Doua bucati de cauciuc incercuiesc volanul si ofera o priza sigura si confortabila. Pachetul mai include pedale pentru acceleratie si frina, asezate pe o baza echilibrata, si doua minipedale montate pe volan. Butoanele standard permit accesul usor la meniu si setari.

Din septembrie, volanul Logitech Driving Force EX va fi disponibil online in Europa, la un pret de 79,99 dolari. Mai multe informatii, la www.logitech.com.2

Portal de jocuri HP

Hewlett-Packard a lansat HP Games, un portal online care permite accesul la o colectie de peste 100 din cele mai bine vindute jocuri. La adresa www.hp.com/go/ games se gasesc cele mai populare jocuri ale unor producatori de top, printre care Atari, Popcap si studiourile WildTangent. Portalul permite furnizarea directa a jocului pe desktop-ul utilizatorului, folosind o latime de banda neocupata pentru descarcare.

Utilizatorii pot alege modalitatea si intervalul de timp la care sa fie anuntati de aparitia unor noi titluri. HP Games ofera efecte vizuale bogate si jocuri 3D din mai multe categorii (galerii, puzzle, sport, actiune), care se descarca rapid si ocupa un spatiu minim pe hard-disk.

Din septembrie va fi disponibila si consola HP Games PC, livrata cu zeci de jocuri foarte populare. Preinstalata pe toate noile modele HP Pavilion, Compaq Presario si pe PC-urile desktop HP Media Center de larg consum, consola va fi disponibila de la inceputul anului urmator si pe notebook-urile PC.

Dictionar

ROM
= Read-only memory. Mediu de stocare a datelor intr-un computer. Intrucit un volum mare de date e greu de scris pe un astfel de suport, memoria ROM e folosita mai mult la telefoanele mobile si la unitatile PDA.

BTX
= Balanced Technology Extended. Standard pentru platforma placilor de baza, introdus de Intel in 2004 in locul tehnologiei ATX. Asigura mai multa putere si o temperatura mai mica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri