Compania doreste sa comercializeze roboti ce combina cele doua tehnologii in urmatorii cinci-sase ani, dupa cum a afirmat intr-o conferinta de presa.
Toshiba si-a prezentat tehnologiile cu doi roboti ce se deplaseaza pe roti. Apri Sharp Ear, primul robot cunoscut, a putut sa recunoasca vocile si comenzile de la trei persoane aflate in jurul sau, sa raspunda si sa indeplineasca sarcini precum pornirea unui televizor.

Al doilea robot, ApriAttenda, are un senzor ultrasonic si poate urma o persoana in miscare. Acesta a fost capabil sa se opreasca in momentul in care persoana din fata sa s-a oprit.

Apri Sharp Ear are sase microfoane plasate in jurul corpului sau, care utilizeaza tehnologia de procesare a semnalului vocal pentru a intelege pana la sase persoane care vorbesc simultan in jurul sau, a declarat Nobuto Matsuhira, chief research scientist la Toshiba Human Centric Laboratory. Laboratorul face parte din Centrul Corporat de Cercetare si Dezvoltare al companiei din Kawasaki.

ApriAttenda utilizeaza un algoritm de procesare a imaginii dezvoltat de Toshiba, pentru a identifica persoanele inregistrate in baza sa de date dupa culoarea si textura imbracamintei, de la o distanta de aproape 5 metri, in acelasi timp, diferentiind o persoana aflata in miscare de obiectele stationare.

Robotul poate si evita obstacolele si poate cauta si gasi o persoana, daca aceasta iese din raza sa vizuala sau este prea departe pentru a putea fi recunoscuta.

Aceste abilitati sunt foarte importante daca se doreste ca robotii sa indeplineasca si alte sarcini diferite de cele de divertisment, pentru a face fata situatiilor reale, precum ajutarea persoanelor la cumparaturi.
Cateva prototipuri de roboti cu abilitati similare au fost dezvoltate de principalele companii electronice japoneze, pentru a ajuta persoanele acasa.

Un exemplu este robotul PaPeRo, construit de NEC Corp., care poate recunoaste diferite persoane si comunica cu ele. Intr-o demonstratie din luna martie, PaPeRo a fost capabil sa diferentieze comenzile vocale dintr-un mediu zgomotos, sa interactioneaze cu persoanele si sa recunoasca gesturile si indivizii in multime si sa citeasca scrisul de mana. NEC spera sa comercializeze acest robot intr-un an sau doi.

Toshiba inca nu a prezentat roboti cu abilitati de a recunoaste comenzile vocale intr-un mediu zgomotos, dar lucreaza la aceasta tehnologie. Cu putina munca, compania va putea include functiile celor doua modele intr-un singur robot.

Apri Sharp Ear nu a reusit sa raspunda la cateva din comenzi, iar participantilor la demonstratie li s-a cerut sa nu utilizeze flash-ul cand fac poze si sa inchida LAN-urile wireless, pentru a nu bruia senzorii robotilor.