Comerciantii de computere anticipeaza o crestere a vinzarilor in acest an cu pina la 40% fata de 2004. Numarul celor care prefera laptop-urile este in crestere. PC-urile detin insa in continuare cea mai importanta cota din piata.

Laptop-urile devin din ce in ce mai populare in Romania si detin o pondere tot mai mare din totalul calculatoarelor comercializate. Astfel, conform celui mai recent studiu IDC, in primul trimestru al acestui an s-au vindut 122.651 de computere, in valoare totala de 94,8 milioane de dolari. Dintre acestea, 85,2%, adica aproximativ 104.498, sint PC-uri, in vreme ce laptop-urile reprezinta 13,1% (16 067), iar serverele X86 1,7% (2085). Si intr-un clasament alcatuit in functie de valoarea unitatilor achizitionate pe primul loc se situeaza tot PC-urile, cu 65,5% din valoarea totala. Suma pentru care au fost cumparate notebook-urile reprezinta 25,7% din cele 94,8 milioane de dolari, iar serverele X86 au valorat 8,7% din aceasta suma.

Batalia procesoarelor

Ca si pina acum, procesoarele Intel au fost preferate celor produse de AMD. Diferenta este destul de mica. Astfel, procesoarele Intel au fost alese de 56,7% dintre cei care si-au cumparat un calculator, in vreme ce pentru AMD au optat 42,7%. Noua generatie de procesoare scoasa pe piata de AMD pare sa fie un concurent redutabil pentru produsele Intel. In ceea ce priveste sistemul de operare folosit, primul loc este ocupat tot de Windows, preferat de 92,3% dintre utilizatori, in vreme ce Linux a obtinut un scor de 7%.

Crestere asteptata

Dupa vinzarile din primul trimestru, comerciantii sint optimisti cu privire la evolutia pietei. äPiata PC-urilor inregistreaza aceleasi tendinte ca in 2004. Dupa rezultatele primului trimestru, anticipam o crestere a vinzarilor de calculatoare intre 35 si 40% in acest anö, spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii. Un rol important in aceasta crestere il va juca programul derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin care se subventioneaza 200 de dolari din valoarea unui calculator achizitionat de un elev. Se apreciaza ca vinzarile de laptop-uri vor creste spectaculos.

äSi la noi laptop-urile incep sa aiba o pondere tot mai importanta pe piata datorita dorintei de mobilitate a utilizatorilor, cit si datorita scaderii preturilor pe acest segmentô, mai spune Valentin Negoita.