IBM (International Business Machines Corp) a anuntat ca va cumpara compania canadiana Cognos Inc pentru cinci miliarde dolari, preluand astfel ultimul mare producator de software pentru afaceri, relateaza Reuters.
Investitorii se aseptau la aceasta afacere, dupa ce compania SAP AG a licitat pentru rivalul lui Cognos, Business Objects, in octombrie, si Oracle Corp a preluat in prima parte a acestui an Hyperion Solutions Corp.
Toate cele trei tinte dezvolta programe care analizeaza afacerile prin prelucrarea unor cantitati mari de date.
International Business Machines Corp a anuntat ca a semnat o intelegere definitiva de a cumpara Cognos pentru 58 dolari/actiune, cu 9,5% mai mult fata de pretul de 52,98 dolari/actiune, de la inchiderea sedintei de vineri a bursei Nasdaq.

Pe bursa Nasdaq, actiunile Cognos au crescut la 57,06 dolari/actiune la inceputul sedintei de luni. Actiunile s-au apreciat cu 27% din 7 octombrie, de la incheierea afacerii dintre SAP si Business Objects.
IBM a anuntat ca tranzactia urmeaza sa fie aprobata de actionari si ca ar trebui sa se incheie in primul trimestru al anului 2008.

Prim vice-presedintele si directorul executiv al grupului, Steve Mills, a spus ca intentiona de cativa ani sa adauge gamei de produse IBM sofware pentru afaceri, pentru a oferi mai multe analize performante in timp real.
"Am inceput sa ne gandim la aceasta posibilitate in urma cu cativa ani", a declarat Mills. "Actiunile noastre nu sunt determinate de existenta unor tranzactii asemanatoare", a adaugat acesta.
Divizia de software este cea mai profitabila si cu cea mai rapida dezvoltare din cadrul grupului IBM, cel mai mare furnizor de servicii de tehnologie din lume. IBM utilizeaza de asemenea produsele software pentru a-i indemna pe clienti sa cumpere serviciile de consultanta si hardware.

Mills a refuzat sa dezvaluie ce alte achizitii ar putea avea loc in viitor.

Oferta in valoare de 4,8 miliarde euro (6,8 miliarde dolari) facuta de SAP pentru Business Objects a lansat supozitiile ca IBM va cumpara Cognos.

Investitorii au speculat pentru multa vreme ca cel mai probabil cumparator pentru Cognos este IBM, pe fondul parteneriatului de afaceri deja existent, in contextul in care IBM si Cognos lucreaza impreuna de peste 15 ani.
Intrebat in legatura cu afaerea dintre IBM si Cognos, presedintele SAP, Henning Kagermann, a declarat ca "dovedeste ca preluarea Business Objects de cate SAP a avut importanta strategica".
Cognos, cu sediul in Ottawa, are aproximativ 4.000 de angajati si peste 25.000 de clienti si este cea de-a 23-a achizitia a IBM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri