La mai bine de un an de la prezentarea proiectului Netcity, reteaua metropolitana de fibra optica a Bucurestiului, “este un esec financiar si tehnologic al Capitalei”, avertizeaza Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).
Potrivit deciziilor luate de Primarie, pana in luna mai a anului 2008, toate cablurile care se gasesc in prezent pe stalpi trebuie sa coboare in subteran. Primaria nu a gasit inca un partener public care sa finanteze lucrarile, dar a inceput pe cheltuiala proprie lucrarile la retea, a afirmat Radu Petric.

Primaria a interzis, prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pozitionarea supraterana a retelelor tehnico-edilitare, inclusiv cele de telecomunicatii, a retelelor de iluminat si de distributie a curentului electric de joasa tensiune pana la finalizarea retelei metropolitane de fibra optica.

Radu Petric, presedintele ACC, a declarat ca asociatia sprijina dezvoltarea proiectului, dar avertizeaza ca nu exista o reglementare a accesului la elementele de infrastructura, si nu exista o reglementare a conditiilor de acces la domeniul public pentru executarea de canalizatii de telecomunicatii ceea ce poate duce la crearea unei situatii de monopol.

“Vom fi la dispozitia Primariei”, a spus Radu Petric referindu-se la conditiile economice de acces la retea care s-ar putea schimba de la consiliu la consiliu sau de la mandat la mandat. Seful asociatiei se teme ca operatorii sa nu fie incarcati cu taxe “discretionare” care sa genereze profituri mari pentru Primarie dar sa ridice costurile pe care le suporta utilizatorul final.

Astfel daca prin proeictul primariei se vehiculeaza suma de 30.000 de euro pe kilometru de canalizatie subterana cu camera de tragere, costul pe care trebuie sa il suporte utilizatorul pentru a avea acces la servicii de televiziune, internet sau telefonie prin intermediul retelei metropolitane de fibra optica, se ridica la 600 de euro pe casa, a precizat Dinu Malacopol, reprezentant UPC.

Costurile estimate pentru proiectul NetCity se ridica la peste 42 milioane de euro avand in vedere lungimea proiectului estimata de Primarie la 1.427 kilometri.

"Suntem in incapacitatea de a atrage resurse pentru investitii, din cauza ca bancile nu ofera finantare fara predictibilitatea duratei si a sursei de recuperare a banilor", a spus presedintele ACC. Acesta a precizat ca nu sunt cunoscute chiriile pe care utilizatorii retelei trebuie sa le plateasca, astfel incat nu se poate calcula pretul care va trebui platit de clienti si nici perioada de amortizare a investitiilor.

Marea problema a cablistilor este ca vor fi chiriasii unei retele de administrarea careia raspunde un tert, astfel ca operatorii vor avea dificultati in asigurarea calitatii transmisiilor din retea.

"Nu putem accepta ca doar o singura companie sa fie proprietarul fibrei optice asa cum se prevede in forma actuala si sa devenim toti chiriasii unui monopol fara control asupra serviciilor pe care le furnizam mai departe clientilor", a spus Radu Petric.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu a fost infiintata de UPC si RCS&RDS, din organizatie facand parte 141 de operatori de televiziune prin cablu din tara. ACC numara, in prezent, peste 130 de firme membre care ofera servicii video, internet si telefonie prin cablu, cu peste 3,5 milioane de abonati conectati la retele operate de membrii asociatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri