Veniturile operatorilor de telefonie mobila vor atinge 10,4 miliarde lei in 2010 (3 mld. euro la cursul de astazi leu/euro) in crestere cu 36,8% fata de anul 2006, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Operatorii de telefonie mobila au obtinut anul trecut venituri de 7,6 miliarde lei, iar anul acesta, estimarile indica o valoare de 9 miliarde lei. Estimarile pentru 2008 indica venituri de 9,7 miliarde lei, iar pentru 2009 se vor ridica la 10 miliarde lei.

Previziunile veniturilor pentru sectorul telefoniei mobile se bazeaza pe estimarile pozitive ale incasarilor din serviciile de date, care vor creste de la mai putin de 5% in 2006, la peste 8% in 2010, se mai precizeaza in raport.

In acelasi timp, veniturile vor fi sustinute si de cresterea penetrarii si a utilizarii serviciilor de telefonie mobila, rata de penetrare urmand sa depaseasca pragul de 100% in 2008, se mai arata in document.

"Factorul determinant al acestei cresteri va fi dat de competita stimulata de cel de-al cincilea jucator care va patrunde pe piata si va oferi acoperire nationala", se intrevede in raportul ANRCTI.

Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp sunt cei patru operatori de telefonie mobila din Romania.

0,25 lei tariful mediu pe minut in retelele mobile in 2010

Tariful mediu pentru un minut de convorbire in retelele mobile din Romania va ajunge la 0,25 lei pana in 2010, in scadere cu 30,6% fata de pretul mediu practicat de operatori pe parcursul anului 2006, potrivit ANRCTI.

Tariful pentru un minut de convorbire in retelele mobile va scadea gradual pana in 2010, cu 11,11% anul acesta fata de anul trecut, de la 0,36, la 0,32 lei pe minut. In 2010, tariful mediu pentru un minut de convorbire in retelele mobile va fi de 0,25 lei, iar scaderea preturilor are la baza cresterea competitiei in domeniu, potrivit Documentului de pozitie privind strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010, realizat de ANRCTI.

De asemenea traficul total in retelele de telefonie mobila va creste in 2010 cu 76,38%, pana la 25,4 miliarde, de la 14,4 miliarde de minute in anul trecut. "Rata crescuta de penetrare va reprezenta principalul factor determinant pentru cresterea traficului, impreuna cu scaderea estimata a preturilor datorata cresterii competitiei, a reducerii tarifelor de interconectare si substitutiei fix-mobil", potrivit ANRCTI.

La 30 septembrie 2007, Orange Romania avea 9,31 milioane de clienti, Vodafone ajunsese la 8,57 milioane de clienti, in timp ce Cosmote atinsese nivelul de 2,8 milioane.

ANRCTI estimeaza ca veniturile operatorilor de telefonie mobila vor ajunge la 10,4 miliarde lei in anul 2010, cu 36,8% mai mult fata de veniturile inregistrate anul trecut.

Pentru anul acesta, ANRCTI previzioneaza ca serviciile de telefonie mobila vor aduce companiilor care activeaza in acest domeniu venituri de noua miliarde de lei, cu 18,4% mai mult decat anul trecut cand sectorul a adus venituri de 7,6 miliarde lei firmelor de profil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri