Speculatiile privind primii pasi ai retelei de networking Facebook in China au starnit curiozitatea investitorilor inca de la achizitia portalului MySpace de catre gigantul News Corp, urmata de lansarea, in aprilie, a unei versiuni chineze. Oficialii companiei Facebook neaga ultimele zvonuri in acest sens, conform BusinessWeek. Vom avea oare si un Facebook chinez?
Exista cateva intrebari care nu si-au primit raspunsul mult cautat de investitori. In primul rand, strategia Facebook pentru China. Se va dezvolta de la zero, ca in cazul MySpace China, sau va achizitiona unul din numerosii “wannabes” care isi doresc expunere internationala si un target semnificativ de utilizatori odata cu numele Facebook?

In al doilea rand, potentialii candidati. Ultimele zvonuri au adus in atentia mass-mediei compania Xiaonei, un serviciu de networking detinut de Oak Pacific Interactive, Beijing, dar si Tianwang, un website 2.0 chinez. Recent, purtatorul de cuvant Facebook a negat informatiile aparute intr-un raport media britanic, conform carora Facebook ar fi in discutii cu Zhanzuo.com, un site networking promitator in China. Potrivit CNet News, raportul indica o posibila achizitie de 85 milioane de dolari.

Subiectul intrarii Facebook in China este justificat, in mare parte, de valoarea de piata a platformei Facebook, confirmata de investitia masiva de 240 milioane de dolari pe care gigantul Microsoft s-a angajat sa o faca in acest site. Nu in ultimul rand, China inregistreaza cea mai mare crestere a pietei de Internet din lume, existand la ora actuala peste 160 de milioane de chinezi online. Dupa Statele Unite, China detine a doua cea mai mare populatie de internauti din lume, iar companii ca MySpace sau Google profita din plin de aceasta.

Rata penetrarii internetului in China a depasit, pentru prima data, 10% din populatie, iar ritmul se va accelera, afirma analistul Richard Ji, director executiv la Morgan Stanley, Hong Kong. Experienta in piata chineza arata ca dupa trecerea acestui prag, “cresterea tinde sa fie mai degraba exponentiala decat liniara”, continua Ji, ceea ce explica interesul MySpace si Google.

Totusi, barierele de intrare pe segmentul retelelor sociale sunt destul de mici, existand o paleta larga de producatori locali, cu servicii similare celor oferite de MySpace si Facebook. Exista peste o suta de astfel de retele, estimeaza compania de cercetare BDA din Beijing.

Mai mult, daca in anii ’90 exista un decalaj clar intre ideea dot-com-urilor din America si exportarea formatelor in China, astazi companiile de networking apar cu zecile, sustine Gary Wang, fondator si manager al Tudou.com, un site de video-sharing similar cu YouTube, cel mai cunoscut portal pe acest segment, preluat de Google. Prin urmare, este foarte greu sa asistam la o evolutie surprinzatoare a unuia din aceste site-uri.

Pentru companiile americane interesate sa patrunda in mediul online chinez, retelele sociale sunt mult mai atractive decat business-ul de video sharing. Acesta din urma presupune costuri mai mari cu infrastructura, dar si un factor cheie de luat in calcul si anume limitarea televiziunii chineze oricaror investitii straine. Astfel, guvernul de la Beijing nu va permite atat de usor accesul companiilor americane interesate de video-sharing.

Astfel, majoritatea speculatiilor s-au concentrat pe MySpace si Facebook. MySpace a intrat agresiv pe piata chineza, lansandu-si serviciul in aprilie. Managementul a fost preluat de sotia magnatului Rupert Murdoch, Wendi Deng Murdoch, nascuta sub cetatenie chineza. Astfel, NewsCorp a patruns si mai mult pe piata chineza, insa MySpace-ul chinez este abia la inceput.

“Este prea tarziu pentru aceasta piata”, sustine Joe Chen, CEO Oak Pacific Interactive, companie care detine Xiaonei, popular in randul celor 20 de milioane de student chinezi. Xiaonei detine in prezent 70% din piata si incearca sa se adreseze unor noi categorii de utilizatori, cum ar fi liceeni si angajatii din departamentele de top ale companiilor.

Exista si abordari diferite pentru piata chineza, cum este cazul lui Friendster. Desi nu are punct de operare in China, Friendster ofera servicii cu ajutorul serverelor americane din China, insa combinatia intre resursele americane si serviciile in limba traditionala chineza fac aproape imposibila targetarea publicitatii personalizate in functie de preferintele utilizatorilor.

Succesul in China vine lent, cel putin asa se deduce din experienta companiilor Yahoo, eBay si Google in piata chineza. Factorul decisiv este dat insasi de prezenta in China. “Daca vor sa intre in China pentru bani, vor avea nevoie de licenta si de publicitate locala targetata pe utilizatorii chinezi”, incheie Duncan Clark, directorul companiei de cercetare BDA din Beijing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri