Un grup format din sapte investitori privati, romani si straini, a investit 7 milioane de dolari in producatorul de software BitDefender, intr-o afacere care evalueaza compania romaneasca la 100 milioane de dolari, a declarat Horia Manda, reprezentantul investitorilor.
Acest grup include si manageri a doua fonduri de investitii (Romanian-American Enterprise Fund - RAEF si Balkan Accession Fund - BAF), care gestioneaza peste 200 de milioane euro in regiune si au la activ numeroase tranzactii de succes in servicii financiare, industrie, retail si altele.

"Investitorii romani si americani sunt persoane, nu companii si au ales sa investeasca in BitDefender deoarece aceasta companie romaneasca are un potential ridicat de crestere. Daca in prezent compania este evaluata la peste 100 milioane de dolari de catre investitori, in urmatorii doi-trei ani valoarea BitDefender ar putea depasi cateva sute de milioane de dolari", a spus Horia Manda, Managing Partner Balkan Accesion Fund.

Daca pana acum, sotii Talpes detineau participatii egale in actionariatul Bitdefender, Mariuca si Florin Talpes vor pastra in continuare procente egale in actiunile companiei, iar grupului de investitori ii va reveni circa 7% din actiuni. Cei doi reprezentanti au refuzat insa sa precizeze procentul exact detinut de grupul de investitori.

Presedintele Bitdefender a precizat ca producatorul de software de securitate s-a desprins inca de la jumatatea anului de grupul Softwin, devenind o companie de sine statatoare, cu birouri in Germania, in Spania, Statele Unite, Romania si alte tari, doar actionarii fiind comuni cu cei de la Softwin.

Florin Talpes a declarat ca, pe viitor, compania ar putea atrage si alti investitori. "Suntem abia la inceput cu atragerea investitiilor. Este doar inceputul unei noi etape de dezvoltare si mai puternica a companiei", a mai spus presedintele BitDefender. Pe langa resursele financiare alocate, investitorii vor ajuta BitDefender sa atraga in viitor capital suplimentar si vor sustine compania in demersul unei listari la una dintre bursele din Romania, Europa sau SUA.

Talpes a precizat ca vizeaza pentru producatorul de software ca, in urmatorii 2-3 ani, sa atinga o cota de piata semnificativa, care sa pozitioneze compania in primii cinci jucatori din piata la nivel mondial pana in 2010.

“Pentru BitDefender, sprijinul oferit de aceasta finantare reprezinta oportunitatea de a face un nou pas catre o pozitie de lider in noua lume a securitatii informatice”, a declarat presedintele BitDefender.

“Capitalul adus de experimentatii investitori care ni s-au alaturat, va permite accelerarea extinderii BitDefender pe piata globala, permitand accesul mai rapid si pentru un numar mai mare de utilizatori la protectia proactiva de top oferita de produsele noastre”, a mai spus acesta.

Cei doi reprezentanti au refuzat sa ofere date despre profitabilitate, deoarece Bitdefender este in plin proces de audit, insa Talpes a precizat ca se lucreaza cu margini de profit de 20% pana la 45%, procente care se inscriu in liniile industriei.

Cat priveste listarea la bursa, presedintele companiei a anuntat ca se reia in calcul listarea la Bucuresti, dupa ce, in toamana acestui an, oficialii declarasera ca Romania va fi o alternativa secundara. Bitdefender va fi listat la bursa la sfarsitul anului 2008 sau la inceputul lui 2009. Compania va ataca si alte piete, insa nu va lansa concurenti pe produse si pe piete deja comodizate. „Japonia este o piata interesanta”, a spus Talpes, adaugand ca in Marea Britanie, unde produsele companiei au patruns recent pe piata, BitDefender se va dezvolta tot mai mult in urmatorii ani.

Proprietarii grupului Softwin, care detine companiile Ascenta si Intuitext, ar putea vinde o parte din aceste firme, in 2008 sau in 2009, a declarat Florin Talpes.

"Au trecut 17 ani de cand construim afaceri in domeniul software. Daca pana acum, familia Talpes a detinut in proportie de 100% companiile, evenimentul de astazi (vanzarea a circa 7% din actiunile BitDefender catre un grup de investitori romani si americani) se poate traduce si in felul urmator: familia Talpes, pe fiecare business pe care il construieste, este gata sa deschida actionariat. Deci afacerile noastre nu vor mai fi de familie, ci suntem deschisi pentru parteneri. Acest lucru este valabil si pentru celelalte business-uri", a spus Talpes.

Intrebat cand se va deschide actionariat pentru Ascenta si Intuitext, Talpes a raspuns: "In 2008 sau 2009 este foarte probabil".

Potrivit oficialilor companiei, pana la finele anului 2010, compania de consultanta IT Ascenta a grupului Softwin va fi cotata la bursa. Ascenta este brandul prin care activeaza, din noiembrie 2006, divizia de consultanta IT si solutii software pentru corporatii din cadrul grupului Softwin.

Reprezentantii Ascenta estimeaza pana la sfarsitul anului o cota intre 10% si 15% din piata romaneasca de software si servicii IT pentru corporatii.

Intuitext, divizia de software educational a grupului Softwin, este specializata in dezvoltarea de cursuri electronice pentru instruire, solutii integrate de eLearning si sisteme de administrare a proceselor de instruire.

BitDefender ofera solutii care protejeaza impotriva amenintarilor informatice. Prezent in peste 6.000 de magazine pe cinci continente, BitDefender este unul dintre cele mai raspandite produse romanesti in intreaga lume, fiind folosit de peste 41 milioane de utilizatori individuali si corporate in 180 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri