Exporturile FOB ale companiilor romanesti din domeniul IT au fost in primele opt luni ale anului de circa 150 milioane euro, de peste cinci ori mai mici decat importurile CIF care au atins 855,2 milioane euro, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS).

In primele opt luni ale anului, exporturile in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou (hardware) au fost de 150,9 milioane de euro, in crestere cu 5,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Privind exporturile in informatica si activitati conexe (software si servicii IT), acestea au scazut cu 91,4%, la 0,1 milioane euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Importurile hardware au fost de 846,9 milioane de euro, in crestere cu 54,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importurile in sectorul software si servicii IT au fost de 8,3 milioane de euro, in crestere cu 117,4%, fata de perioada 1 ianuarie – 31 august 2006.

In prezent, in Romania activeaza in domeniul IT 8.091 societati, dintre care 563 in sectorul hardware si 7.528 in sectorul software si servicii, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Valoarea exporturilor FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.

Valoarea importurilor CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Apple a conceput măşti pentru cadrele medicale; va produce 1 milion pe săptămână
Setari Cookie-uri