Retelele de tip botnet (bot-robot, net-retea) sunt grupuri de calculatoare infectate cu malware, care permit controlarea acestora de la distanta (asa-numitele calculatoare "zombie"). Un astfel de malware este si troianul Peed.

Daca este infectat cu acest troian, computerul functioneaza mai lent si multiple fisiere ascunse cu denumiri aleatorii vor aparea in fiecare director din sistem. In acest timp, troianul Peed se transmite si altor calculatoare, prin diferite metode - de exemplu, infectand fisiere executabile legitime, care mai apoi sunt copiate de la un utilizator la altul, sau trimitand e-mailuri infectate catre adrese recoltate chiar de pe calculatorul victimei.

Analistii BitDefender au alcatuit de asemenea si Top 10 al celor mai intalnite tipuri de spam din 2007. In cadrul acestuia se observa aparitia spam-ului politic, a carui crestere in 2008 se asteapta a fi semnificativa, mai ales ca se apropie alegerile prezidentiale din S.U.A.

In lista celor 10 Amenintari Informatice ale anului 2007 se regasesc multi virusi care se transmit prin e-mail. Familia Netsky domina aceasta categorie, ocupand trei pozitii separate, fapt ce face ca Netsky.P sa fie, probabil, cel mai daunator si longeviv mass-mailer al tuturor timpurilor.

In categoria virusilor traditionali, specialistii BitDefender au identificat virusul polimorf Sality.M, ca fiind cea mai periculoasa amenintare a anului. Aparut in august 2007, el a reusit sa ocupe pozitia 6 in top.
In zona virusilor care infecteaza fisiere, titlul de "cel mai raspandit" ii revine lui Virtob.2., un virus relativ inofensiv, dar care are tendinta de a infecta acelasi fisier de mai multe ori, distrugandu-l in final.

BitDefender top 10 amenintari informatice ale anului 2007

Citeste si:

Nume virus Procent infectari

1. Trojan.Peed.Gen 33.94%
2. BehavesLike:Trojan.Downloader 24.86%
3. Win32.Netsky.P@mm 6.49%
4. Trojan.Peed.A 2.13%
5. Win32.Nyxem.E@mm 2.13%
6. Win32.Sality.M 2.06%
7. Win32.NetSky.D@mm 2.06%
8. Win32.Virtob.2.Gen 1.60%
9. Win32.Netsky.AA@mm 1.49%
10. Trojan.Peed.P 1.17%

„In 2007 am fost martorii sfarsitului erei virusilor raspanditi prin email si inceputului erei botnet-ilor ca si categorie de top a amenintarilor. In Top 10 Amenintari ale anului 2007 observam si reaparitia infectarii fisierelor ca si amenintare serioasa, aparuta in primul rand datorita largii raspandiri a aplicatiilor de P2P sharing”, declara Viorel Canja, Head of BitDefender Antivirus Lab

BitDefender - top 10 cele mai intalnite tipuri de spam ale anului 2007

1. Actiuni la bursa
2. Medicamente
3. Pornografie
4. Ceasuri contrafacute
5. Imprumuturi
6. Phishing
7. Soft piratat
8. False anunturi de angajare
9. Intalniri
10. Diplome false

Potrivit analistilor antispam BitDefender, mesajele nesolicitate care promoveaza actiuni la bursa au aparut mai ales sub forma de e-mailuri cu fisiere atasate. Ca si tipuri de atasamente, imaginile au dominat prima parte a anului, iar valuri "experimentale" de spam-uri audio (mp3) si PDF-uri au umplut casutele de email in a doua jumatate a acestuia. In ultimele luni, textele legate de actiuni la bursa si-au facut din nou aparitia. Volumul unor astfel de valuri de spam creste in mod constant astfel incat, specialistii BitDefender se asteapta la o continuare a tendintei si in 2008, cu un puternic accent pe tinte, continut si infatisare a e-mail-urilor, cat mai diversificate, in speranta unor raspunsuri mult mai bune din partea celor vizati.