Antreprenorul rus Alexander Mamut a cumparat site-ul american de blogging LiveJournal, determinand multi utilizatori rusi care fololosesc acest website sa se teama de o eventuala cenzura aplicata de catre omul de afaceri loial guvernului de la Kremlin, informeaza Budapest Business Journal.
Blogosfera a fost intotdeauna populata de teorii conspirationiste, insa in momentul in care oligarhul rus au cumparat site-ul LiveJournal, adevarata retea sociala, cu sediul in San Francisco, blogerii au inceput sa se teama de eventuale cenzuri, scrie publicatia maghiara citata de NewsIn.

Ce ar putea sa urmareasca oligarhii rusi prin achizitionarea acestui site ce pretinde ca are doua milioane de utilizatori activi, dintre care 241.000 in Marea Britanie, si care atrage blogerii prin promisiunea ca LiveJournal "isi ofera posibilitatea de a te exprima liber, a-si impartasi viata si a te conecta cu prietenii online"?, scrie BBJ.

La inceputul lunii decembrie, SUP, o companie rusa controlata de magnatul Alexander Mamut, a preluat LiveJournal de la proprietarul Six Apart, cu sediul in California, contra unei sume nepublicate, insa care cu siguranta se ridica la milioane de dolari, potrivit BBJ.

Niciun grup de utilizatori nu a fost mai ingrijorat decat cel din Rusia, unde site-ul este cunoscut sub numele de Zhivoi Zhurnal (Zh Zh), fiind considerat o zona de exprimare libera, rar intalnita in fosta Uniune Sovietica.

Popularitatea sa in Rusia dovedeste ca utilizatorii rusi reprezinta 28% din intrega baza a LiveJournal.

Preluarea sa de catre Alexander Mamut, ce-i are ca prieteni apropiati pe Roman Abramovici si pe Tatyana Dyacenko, fata presedintelui Boris Ieltin, a dat nastere unor teorii conspirationiste ce atrag atentia asupra unei influente a guvernului de la Kremlin in blogosfera.

"Ma tem ca inasprirea controlului in Rusia va presupune existenta unei companii de bloguri care sa analizeze, sa filtreze si sa dea un alt inteles comentariilor postate", scrie un utilizator rus.

"Nu stiu de ce Zhivoi Zhurnal a ramas liber pana acum", a scris un alt blogger rus.

"Probabil din cauza regimului. Este posibil ca regimul sa fi dorit sa aiba la dispozitie un loc in care sa analizeze opinia publica. Acum vor sa intervina, sau poate chiar sa distruga comunitatea, cine poate sti? Istoria ne-a invatat ca nu trebuie sa avem incredere in oficialitati.", a mai scris bloggerul.

Pe de alta parte, mai multi utilizatori ai LiveJournal din Occident s-au aratat mai ingrijorati de faptul ca achizitia SUP ar putea conduce la o comercializare si mai mare a site-ului, poate chiar la o a afectare a imaginii stilului american de corectitudine politica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri