O persoana din Comisia Europeana a lansat mai multe atacuri verbale impotriva firmelor IT importante din SUA, acuzandu-le ca exercita influenta prea mare asupra progresului comunitatii open-source.
Jesus Villasante, directorul tehnologiei sofware al Information Society and Media Directorate General din Comisia Europeana acuza companiile majore precum IBM, HP si Sun de folosirea comunitatii open source ca subcontractanti in loc sa incurajeze comunitatea sa dezvolte produse comerciale independente.
"IBM intreaba clientul, Doriti software proprietar sau open source? daca raspunsul este afirmativ, ei raspund Bine, doriti IBM open source. Este intotdeuna open source IBM, Sun sau HP." precizeaza Villasante.

"Companiile folosesc potentialul comunitatilor ca subcontractanti, astfel comunitatea open source este astazi subcontractanta a companiilor americane multinationale." a adaugat acesta indemnand comunitatea open source sa dezvolte o independenta fata de aceste companii.

"Comunitatile open source trebuie sa ia lucrurile in serios si sa constientizeze ca au adus o contributie importanta societatii. Din momentul in care realizeaza ca sunt parte componenta a evolutiei societatii si vor incerca sa o influenteze, ne vom indrepta in directia potrivita" a precizat Villasante.

Anterior, expertii au recunoscut contribuita companiilor majore precum IBM care sustin softwarele open source, indemnand companiile si profesionalii IT sa utilizeze aceste software.

Villasante si-a exprimat ingrijoarea fata de industria software europeana.

"Eu consider ca Europa nu detine o industrie software actualmente, tot ce detinem este in SUA. In viitor se poate sa avem China sau India. Trebuie sa decidem daca vom detine o industrie software europeana in viitor." a afirmat acesta.

Villasante a subliniat ca open source este vital in dezvoltarea industriei software europene, insa acest progres a fost ingreunat de presiunile proprietatilor intelectuale, industria software traditionala si fragmentarea comunitatii open source.

"Open source este un dezastru, multe persoane actioneaza in diferite directii. Este o confuzie totala actualmente."

Comisia Europeana este in parte responsabila pentru realizarea directivei de patente software care poate dauna metodelor open source. Insa conform Villasante, nu toti din CE sustin automat aceast lucru.
"Nu sunt responsabil pentru patentele software, acestea sunt administrate de directorul general al Internelor. Opinia directorului general al Societatii Informatiei nu este in mod necesar aceasi ca cel al directorului general de la Interne" a adaugat acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri