Nokia s-a declarat favorabila unui dialog cu Berlinul privind inchiderea uzinei de productie de telefoane din Bochum, excluzand inca posibilitatea revenirii asupra deciziei privind rambursarea subventiilor publice, informeaza AFP, citat de NewsIn.

"Avem deja un contract cu autoritatile nationale si regionale si suntem in mod clar deschisi la dialog cu toti actorii implicati", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant al grupului finlandez, Arja Suominen.

"Insa ne-am indeplinit obligatiile privind conditiile stipulate in contract, in legatura cu subventiile publice. Am informat autoritatile in cadrul stabilit" de catre aceste conditii, a adaugat aceasta.

Nokia a precizat ca a primit de-a lungul anilor 55,5 milioane euro drept subventii de stat de la landul Renaniei de Nord - Westfalia pentru uzina din Bochum precum si zece milioane euro pentru activitatile de cercetare si dezvoltare.

Anuntul privind inchiderea uzinei din Bochum pana la jumatatea anului 2008, precum si concedierea a 2.300 de angajati in Germania a suscitat un val de reactii de indignare in Germania.

Inchiderea uzinei a suscitat indignarea sindicalistilor, iar sindicatul sectorului metalurgic si electrotehnic, IG Metall, a calificat planul social al Nokia drept "o pacaleala nemaipomenita".

Nokia a tinut insa sa precizeze ca nu va reveni asupra decizei sale de a inchide uzina din Bochum.

"Am efectuat o analiza foarte scrupuloasa iar decizia se bazeaza pe fapte. Obiectivul nostru momentan este de a lansa discutii cu organizatiile sindicale privind planul social", a adaugat Suominen.

Conform presei germane, peste 4.000 de angajati ar suferi pe urma acestei decizii, daca se iau in considerare legaturile existente cu subcontractorii din regiune.

Productia uzinei din Bochum va fi transferata in Romania, pentru ca Nokia estimeaza costurile mainii de lucru din Germania a fi prea ridicate.

Nokia produce cele mai multe telefoane mobile in statele cu piete mai ieftine, precum Romania, Ungaria, China si India, compania avand o fabrica si in orasul Salo din Finlanda.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
De'Longhi cumpara o noua fabrica in Romania
Setari Cookie-uri