Doua comentarii din editia germana a Financial Times de joi aduc argumente in favoarea mutarii fabricii Nokia din Bochum la Cluj, aratand cat de paguboasa este politica subventiilor de stat in atragerea investitiilor straine.
Dincolo de furia angajatilor si de promisiunile politicienilor germani de a negocia cu Nokia pentru a impiedica relocarea fabricii din Bochum la Cluj, decizia fabricantului finlandez de telefoane mobile este una corecta, spun jurnalistii de la Financial Times Deutschland in doua comentarii dedicate acestui subiect.

Intr-un articol intitulat "De ce Nokia actioneaza corect?", citat de NewsIn, jurnalistul Volker Müller de la Financial Times Deutschland saluta decizia managementului Nokia de a-si muta fabrica din Bochum in ciuda reactiei virulente a politicienilor si a sindicatelor: "Adio Germania, salut Romania: Nokia isi muta o parte a liniei sale de productie din orasul scump Bochum in Clujul mai ieftin, iar angajatii, sindicatele si politicienii sunt dati peste cap".

"Cum se vor mai putea simti vreodata angajatii Nokia in siguranta? Cum au putut politicienii sa creada ca subventiile de la mijlocul anilor '90 ar fi o garantie de existenta a fabricii pentru eternitate? Bochum este de fapt o locatie exotica in imperiul Nokia. Celelalte fabrici se afla in Coreea, China, Mexic, Brazilia, Ungaria si Romania - nicio tara nu are salarii mari", explica autorul.

"Poate ca fabrica Nokia din Bochum mai e profitabila, cum sustin directorii si sindicalistii. Inca. Dar scaderea preturilor la telefoanele mobile face ca lupta pentru fiecare cent care poate fi economisit in productie sa fie foarte dureroasa pentru angajatii din Bochum. Pentru Nokia e pur si simplu o chestiune de supravietuire sa castige acel cent", argumenteaza jurnalistul.

In celalalt comentariu, intitulat "Dezbatere falsa despre Nokia", Olaf Jürgen considera ca cearta iscata in jurul inchiderii fabricii de la Bochum ridica doua intrebari esentiale: cat de liber este un concern in deciziile sale de a inchide fabrici sau a le muta? Si ce rol joaca subventiile statului catre intreprinderi in concurenta dintre aceste locatii?

"La prima intrebare, raspunsul este usor de dat: deciziile privind construirea, mutarea sau inchiderea fabricilor apartin exclusiv intreprinderii si sunt conditii de baza pentru o economie de piata functionala. Tocmai aceasta flexibilitate permite companiilor sa produca in conditii optime. In aceasta activitate, ele distrug locuri de munca vechi si creeaza altele noi, viabile si in viitor", arata Jürgen.

"Cine protesteaza fata de inchiderea unei fabrici din Bochum ar trebui sa fie consecvent si sa critice si atunci cand se inchide o linie de productie intr-o alta tara pentru a fi mutata in Germania, pentru ca aici exista conditii mai bune. Dar cand l-ati surprins vreodata pe vreun politician german facand acest lucru?", isi intreaba jurnalistul cititorii.

"In privinta subventiilor se contureaza o imagine clara: fiecare ajutor de stat distorsioneaza activitatea pe piata. Iar fiecare politician introduce subventii atunci cand acestea ii aduc capital politic. Ca alte regiuni ar putea fi dezavantajate in lupta pentru investitii si locuri de munca este de obicei neimportant. Dar furia si dezamagirea sunt intotdeauna mari cand o intreprindere decide sa se delocalizeze in ciuda subventiilor de stat, ca acum Nokia in Renania de Nord-Vestfalia. Subventiile asigura fidelitatea unei intreprinderi fata de regiune la fel de putin ca inelul de logodna iubirea eterna", spune Olaf Jürgen.

"Cazul Nokia animeaza o dezbatere veche privind eliminarea generala a subventiilor. Frontul puternic al lobbistilor impiedica insa indeplinirea acestei cerinte a economistilor. Iar in acest lobby intra practic fiecare politician, care are la un moment dat la dispozitie fonduri de stat pentru subventionarea intreprinderilor", conchide jurnalistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri