Fabrica de la Jucu poate deveni cea mai mare unitate de productie din lume pentru telefoanele mobile ale gigantului finlandez.
Directorul parcului industrial Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat ca, saptamanal, Nokia face interviuri si scolarizeaza 50-100 de persoane pentru fabrica ce o va deschide la Jucu, judetul Cluj, iar pana in prezent au angajat circa 200 de oameni.

„Interviurile si scolarizarea se fac la noi la sediu, la Tetarom si e plin de oameni, saptamanal vin intre 50 si 100 de persoane. Data de 11 februarie e batuta in cuie pentru inaugurarea fabricii. Pana atunci va fi rezolvata si semaforizarea, respectiv vor fi montate pana pe 6 februarie semafoarele de la traversarea caii ferate”, a declarat Gavrea, potrivit NewsIn.

Este vorba de instalarea a doua semafoare, unul la calea ferata si unul pe DN 1C, care sa fluidizeze traficul tirurilor dinspre Nokia Village, ca o solutie temporara pana la construirea viaductului pe sub calea ferata.

„Daca se va merge pe varianta de a conecta Nokia Village la Autostrada Transilvania atunci constructia viaductului va incepe prin luna iunie. Daca se va merge pe varianta conectarii la drumul national, atunci se poate incheia un act aditional cu firma spaniola FCC care reabiliteaza si tronsonul de drum national care trece pe langa parcul industrial. In acest caz viaductul va fi finalizat la sfarsitul lunii mai”, a mai afirmat directorul Tetarom.

Investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de munca, a precizat, sambata, primarul municipiului, Emil Boc, care a apreciat interventia presedintelui Comisiei Europene, Jose Durao Barroso, fata de protestele unor europarlamentari germani.

Viorel Gavrea a spus ca doar trei furnizori au fost anuntati pana in prezent de catre Nokia, respectiv joint-venture-ul Hansaprint-Elanders – care este cea mai mare editura din Finlanda si va asigura tiparirea -, BYD Electronics - o companie multinationala cu sediul principal in China care produce in domeniul componentelor IT dar si industrie auto – si StoraEnso – care va impacheta si expedia cutiile cu telefoane Nokia.

„Dintre acestia, doar BYD Electronics si si Hansaprint m-au contactat. Cei de la BYD si-au ales deja proiectantul pentru fabrica si fac demersuri pentru obtinerea avizului de mediu. Cei de la Hansaprint au angajat o firma din Bucuresti, Aquaproiect, pentru a obtine avizul de mediu”, a declarat Gavrea. Potrivit acestuia, in contractul cu Nokia este prevazut ca firma poata sa-si aduca maxim 10 furnizori la Tetarom III.

Hansaprint va investi, in prima etapa, 20 de milioane de euro si va angaja 150 de persoane. Hansaprint este cea mai mare editura din Finlanda si a avut o cifra de afaceri 200 de milioane de euro in 2006, iar Elanders este principalul Grup Infomedia Nordic si ofera solutii de editare pentru orice fel de informatii. BYD Electronics va investi tot 20 de milioane de euro in prima faza si cauta 500 de angajati. Concernul chinez a avut in 2006 o cifra de afaceri de un miliard de euro. Chinezii au anuntat ca vor sa ridice fabrica pana in octombrie 2008. StoraEnso va investi tot 20 de milioane de euro, in prima etapa si va angaja 150 de persoane.

Investitia Nokia la Jucu a fost estimata la 200 de milioane de euro (investitia concernului finlandez Nokia si a furnizorilor sai) si va crea in Nokia Village aproximativ 15.000 de noi locuri de munca.

Parcul industrial Tetarom III este locat in comuna Jucu (aflata la cca 20 de km de municipiul resedinta de judet Cluj-Napoca), la aproximativ 10 km distanta de aeroport si la 20 km distanta pana la autostrada Transilvania, pe E 576. Parcul industrial are 154 ha, din care compania Nokia si subcontractorii sai ocupa 90 ha, 20 ha ramanand la Consiliul Judetean pentru diferite intrebuintari, si restul de 44 de ha fiind destinate altor firme. La aceasta ora in parc sunt locati doar Nokia si o parte din subcontractorii sai, iar autoritatile judetene au anuntat ca vor mai cere Guvernului, respectiv Mnisterului Educatiei si Cercetarii sa le acorde alte 100 de ha, aflate langa parcul industrial, deoarece exista investitori care si-au anuntat intentia de a veni langa Nokia Village.

Nokia, numarul unu mondial in productia de telefoane mobile, a anuntat recent ca planuieste sa-si inchida fabrica din orasul Bochum, in Germania, pana la jumatatea anului 2008 si va reduce 2.300 de locuri de munca, preferand piete mai ieftine, precum Romania. Nokia a anuntat ca fabrica de la Bochum, ce produce accesorii pentru telefoanele mobile, nu este suficient de competitiva, chiar si dupa investitiile facute in plus.

"Ne mutam productia in fabricile existente, in special in Romania, acest lucru incepand in primul trimestru din 2008", a declarat purtatorul de cuvant Nokia, Arja Suominen, adaugand ca procesul de recrutare a inceput deja.

Nokia a anuntat in martie 2007 planul de a construi o fabrica de telefoane mobile in Romania, urmand sa investeasca 60 de milioane euro (89 milioane dolari).

Nokia a anuntat ca planuieste sa isi vanda divizia de accesorii auto pentru telefoanele mobile, purtand discutii cu Sasken Technologies pentru vanzarea diviziei de aplicatii si dezvoltare a fabricii Bochum.

Compania de echipamente pentru retea formata de Nokia si Siemens, Nokia Siemens Networks, a anuntat de asemenea ca planuieste o reducere de 9.000 locuri de munca, sau 15% din totalul personalului la nivel mondial, pana la sfarsitul anului 2010, dintre care 2.290 numai in Germania.
Nokia produce cele mai multe telefoane mobile in statele cu piete mai ieftine, precum Romania, Ungaria, China si India, compania avand o fabrica si in orasul Salo din Finlanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri